У День знань, 1 вересня Україна святкує ще одну подію – вступ в дію Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом, яка є першим і надзвичайно важливим кроком повернення нашої держави до європейської родини. Про це сказав Президент Петро Порошенко, перебуваючи на Харківщині з робочою поїздкою.

«Сьогодні, в День знань, ми з вами святкуємо ще одне величезне свято. 1 вересня в 0.00 в повну силу вступила Угода про Асоціацію України з Європейським Союзом – перший і надзвичайно важливий крок повернення нашої держави до європейської родини», - сказав Глава держави.

Він нагадав, як в листопаді 2013 року мільйони українців по усій країні вийшли з вимогою до влади, щоб Угода про Асоціацію була підписана, але тодішня влада відмовилися її підписувати.

«Українці примусили зробити все, щоб вона відбулася. І нас не зупинили ні дії Російської Федерації, яка намагалася перешкодити цьому, ні референдум (референдум у Нідерландах – ред.), ні скептики, які не вірили в те, що нам це вдасться. І сьогодні ми з вами святкуємо в ступ в дію цієї надзвичайно важливої угоди», - сказав Президент.

Петро Порошенко також наголосив на важливості реалізації Україною 144 реформ, які дозволили нашим громадянам отримати безвізовий режим з країнами Європейського Союзу. «Авторитетна оціночна місія ЄС поставила Україні оцінку 12 балів. На «відмінно» були виконані усі необхідні вимоги», - підкреслив Глава держави.

«Сьогодні українці по українському біометричному паспорту, не стоячи в чергах, не сплачуючи візові збори, не даючи гроші посередникам, за відсутності будь-яких принизливих процедур, вільно, лише на підставі паспорту, перетинають кордон Євросоюзу», - сказав Президент.

«Це не просто право на безвізові подорожі, це – остаточне прощавай радянській імперії і повернення великого українського народу до європейської родини», - підсумував Глава держави.