В рамках робочої поїздки  до  Погребищенської територіальної громади, 27 вересня, Начальник обласної військової адміністрації Сергій Борзов разом з Першим заступником Наталею Заболотною та керівниками профільних департаментів ОВА ознайомився з навчально-практичною базою  Погребищенського медичного фахового коледжу.

«В медичному коледжі  у Погребищі навчаються діти з м. Вінниці, що є для мене показником високої  якості освіти,- зауважив Сергій Борзов. -  Студенти живуть у гуртожитку і користуються можливостями потужної навчальної бази  та фахового викладацького колективу,- а це для середнього рівня медичної освіти сьогодні чи не найважливіше».

Начальник  Української військово-медичної  академії, доктор  медичних  наук,  професор Валерій  Савицький під час зустрічі із керівництвом області вніс пропозицію  про  необхідність повернення військово - медичної підготовки у вузи та у медичні коледжі, аби правильно лікувати вогнепальні поранення, травми пов’язані з війною.

«Військова медицина більш жорстка, ніж цивільна: поранений отримує першу допомогу на полі бою, далі проходить по етапах медичної евакуації, де виконується певний обсяг допомоги. Тож лікар, який  приймає на лікування пораненого, чітко розуміє, що йому вже зроблено».

Війна з росією сформувала нові виклики  у підготовці медичних кадрів. З наступного року  на Вінниччині планується розпочати навчання медичних працівників військового спрямування. Кількість місць буде залежати від державного замовлення.  Навчання проходитиме за схемою: 3 роки – студент, 4-й рік – курсант.  

Медичний бакалавр – таку спеціальність матимуть випускники по закінченні навчання. 

Директор Погребищенського медичного фахового коледжу Олександр Гаврилюк зазначив, що заклад,  готовий до співпраці з Українською військово-медичною академією. 

Він також додав, що матеріально-технічна база і методичне забезпечення навчального закладу сприяє якісній підготовці спеціалістів. 

«Ми будемо навчати студентів першого, другого і третього курсу. І, можливо, вже на четвертому і п’ятому курсі вони  зможуть продовжити підготовку в Українській військово-медичній академії та отримають відповідну кваліфікацію», - зазначив Олександр Гаврилюк.

Щодо співпраці закладів медичної освіти Вінниччини з Українською військовою академією Сергій Борзов бачить досить перспективною. "Війна  робить виклики у  всі сфери життя. Медична - одна з перших, яка це відчула. І ми, відповідно, повинні їх вирішувати. Впевнений, що підготовка військових медиків середньої ланки, тобто медичних бакалаврів, є дуже потрібною сьогодні.  Вінниччина має для цього відповідну  базу",- відмітив Начальник ОВА.

Україна переможе! Якісна підготовка військових медиків сприятиме відновленню здоров’я наших захисників.