Фахівці із соціальної роботи та працівники служб у справах дітей, які під час повномасштабної війни з рф опікуються ВПО та багатодітними сім’ями, переміщеними на Вінниччину із районів активних бойових дій, отримали суттєву підтримку від Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

На даний час служби у справах дітей,  центри соціальних служб та центри надання соціальних послуг у 18 ТГ  Вінниччини отримали від ЮНІСЕФ 35 ноутбуків. Крім того, по 2  ноутбуки надійшло до Служби у справах дітей Вінницької обласної військової адміністрації та Обласного центру соціальних служб. 

«Комп'ютерну техніку отримали ті громади області, які на своїй території прийняли найбільшу кількість внутрішньо переміщених дітей-сиріт та дітей,  позбавлених батьківського піклування»,- коментує начальник  обласної служби у справах дітей Тетяна Дорош. Посадовиця висловила щиру подяку представникам організації ЮНІСЕФ, яка насправді є однією з небагатьох, хто надає конкретну адресну допомогу вразливим категоріям, зокрема дітям, у час війни.

У передачі частини комп’ютерів для потреб Вінниччини сьогодні  взяли участь: Наріне Асланьян –  керівник програм з надзвичайних ситуацій ЮНІСЕФ, Олександра Чуркіна –  керівник програм із захисту прав дітей представництва ЮНІСЕФ в Україні та Тетяна Галузинська – регіональний координатор проекту ЮНІСЕФ «Моніторинг та забезпечення дітей в період війни».

«Сподіваємось, що ця невелика технічна допомога сприятиме покращенню умов Вашої роботи з питань захисту дітей, організації надання соціальних послуг сім'ям з дітьми, зокрема вимушено переміщеним прийомним, патронатним, опікунським сім'ям, ДБСТ та у складних умовах воєнного часу»,- зауважила  під час зустрічі Наріне Асланьян.

Варто наголосити, що ця благодійна допомога надана у рамках проекту ЮНІСЕФ «Моніторинг потреб та підтримка дітей в умовах війни», що впроваджується Партнерством «Кожній дитині» за підтримки UNICEF Ukraine на замовлення Міністерства соціальної політики України та Національної соціальної сервісної служби України".

«Вінниччина першою серед областей отримує ноутбуки від ЮНІСЕФ,- підкреслила Олександра Чуркіна. - Ми очікуємо другу хвилю поставок – це планшети, які ми будемо передавати фахівцям соціальної роботи та служби у справах дітей як у місті, так і в області. Ми сподіваємося на подальшу технічну підтримку, яка для нас є вкрай важливою».

За її словами,  вже найближчим часом очікується поставка для Вінниччини близько 50 планшетів.

Окрім того, представники ЮНІСЕФ  висловили розуміння наскільки важкий період очікується в Україні взимку: «Тому в рамках проекту, який втілює наша партнерська організація, ми будемо рухатися в декількох напрямках роботи. Зокрема, в напрямку допомоги родинам альтернативних сімейних форм влаштування. Уже пройшов перший етап закупівель, тож ми будемо розвозити по регіонах, в тому числі і у Вінницьку область, необхідне устаткування - від пральних машин і генераторів до мультиварок і холодильників,- додала керівник програм із захисту прав дітей представництва ЮНІСЕФ в Україні Олександра Чуркіна.

Під час зустрічі  керівник Обласного центру соціальних служб Олена Стоялова  підняла питання про можливе сприяння партнерських організацій у наданні фахової психологічної допомоги переселеним громадянам, які знайшли прихисток у громадах Вінниччини.

Наразі фахівці ЮНІСЕФ продовжують працювати на Вінниччині, вивчаючи потреби області в облаштуванні гідних умов проживання та навчання дітей, особливо - вразливих категорій та ВПО.