Сьогодні для немовлят Вінниччини в Обласний перинатальний центр ВОКЛ ім. М.І. Пирогова, в рамках проекту "Scottish Preloved Baby Box for Ukraine" - (Шотландський бебі-бокс з любов'ю для України) доправили бебі-бокси, зібрані дружніми до України громадянами Шотландії. 

Таку допомогу сформовано за ініціативи народного депутата України Ірини Борзової, а доставив вантаж для немовлят від ГО «Україна-Шотландія» волонтер Андрій Харланов.

До слова, пакунки малюка від шотландських друзів України – це не заміна державної допомоги, яка надається родинам новонароджених.

«Ми сьогодні приїхали у лікарню для того,щоб підтримати маленьких українців, які народились у найважчий час для України – у час страшної війни, яку розпочала росія,- зазначила народний депутат Ірина Борзова.- Завдяки громадській організації «Україна-Шотландія» ми передаємо шотландські бебі-бокси, сформовані завдяки волонтерській роботі Андрія Харланова та його доньки. Тож дякуємо небайдужим людям, які проживають у Шотландії і не залишаються осторонь чужої біди.Загалом від ГО «Україна - Шотландія» в Україну приїхало більше 1500 «бейбі боксів». Одяг, засоби гігієни, памперси – окремо для хлопчиків та дівчаток дбайливо складали для маленьких українців шотландські громадяни, ще й листівки від дітей Шотландії  з теплими побажаннями додавали. Дехто старався писати українською… Така допомога - безцінна!».

Андрій Харланов, який доставив уже не одну сотню пакунків у різні регіони України, додав, що така робота надає йому сил і наснаги:

«Низький уклін і велика вдячність шотландській родині, яка взяла під опіку мою доньку,- зауважив Андрій Харланов,- родина не лише забезпечила умови для безпечного проживання та навчання під час війни моїй дитині, але й організувала збір та відправку гуманітарної допомоги у різні міста України.Тож висловлюю щиру подяку нашим шотландським друзям, а також обласній військовій адміністрації, особисто Сергію Борзову, за те, що підтримав цю ініціативу».

«У Вінницькій області, навіть в умовах воєнного стану, забезпечується надання державної одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка». Так, з початку року видано вже 1984 таких пакунків,- коментує Перший заступник Начальника обласної військової адміністрації Наталя Заболотна. Нагадую, що після змін у законодавстві, одержувачі цієї допомоги мають вибір – або брати пакунки малюка, або отримати грошову компенсацію. З початку поточного року грошовою компенсацією на Вінниччині скористалися 4340 осіб на загальну суму майже 30 млн.грн. На сьогодні розмір такої грошової компенсації становить 6603 грн. Хочу звернути увагу на те, що як грошову компенсацію, так і сам пакунок малюка в області мають можливість отримувати також внутрішньо переміщені особи», - зауважила посадовиця.

З початку повномасштабної війни у Вінницькій області народилися 5256 немовлят, з них: 2568 дівчаток та 2688 хлопчиків. Серед них майже 1000 дітей народжені жінками, які є внутрішньо переміщеними особами.

Наталя Заболотна наголосила, що допомога, яку передали пологовому відділенню,зібрана небайдужими людьми з-закордону і є додатковою до державної допомоги.

«Розуміючи складну ситуацію як для внутрішньо переміщених осіб, так і жінок з нашої області, зокрема із малозабезпечених сімей, - додаткова допомога у вигляді пакунків малюка, подібних до бебі-боксів, які отримують у Шотландії, буде надаватись саме таким родинам»,- акцентувала Наталя Заболотна.

Перший заступник Начальника ОВА також висловила щиру подяку народному депутатові України Ірині Борзовій за її ініціативу та можливість надання допомоги у вигляді пакунків малюка жінкам, в тому числі з числа ВПО, які проживають на теренах Вінниччини.

Вінницький обласний перинатальний центр, якому передали сьогодні бебі-бокси для малят, надає медичну допомогу, в першу чергу, жінкам з важкою соматичною патологією з усієї області та інших регіонів країни.

Директорка Департаменту охорони здоров’я та реабілітації ОВА Ольга Задорожна коментує: «У час війни тут народжують і вінничанки і жінки з гарячих точок, які надходять у важкому психологічному стані, часто із хронічними захворюваннями. А сьогодні для них, як і для нас – приємна подія: за сприяння народного депутата України Ірини Борзової та ГО «Україна-Шотландія» мами та малята отримали чудові подарунки».

Життя продовжується! За словами директорки ДОЗ, під час війни на Вінниччині народилось понад 5 тисяч дітей. До слова – майже порівну хлопчиків та дівчаток.

Щасливої долі вам, маленькі українці! Миру у процвітаючій переможній державі! З нами поруч у нашій боротьбі небайдужі люди з усіх куточків світу.. Переможемо!