За участю Начальника Вінницької ОВА Сергія Борзова відбулася нарада щодо забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану та завершення збирання ранньої групи зернових культур.

У нараді також взяли участь: заступник начальника Вінницької обласної адміністрації Сергій Здітовецький, президент Вінницького національного аграрного університету Григорій Калетнік, директор Департаменту агропромислового розвитку Вінницької ОДА Олег Сідоров, директор Інституту кормів та сільського господарства Поділля Олександр Корнійчук, голова ради облагроб’єднання «Вінницька рада сільгоспвиробників», голови районних військових адміністрацій, голови територіальних громад, керівництво та науково-педагогічні працівники Вінницького аграрного університету, представники галузевих асоціацій та керівники сільськогосподарських підприємств.

Учасники наради обговорили підсумки збиральних робіт ранньої групи зернових та зернобобових культур, особливості посіву озимих культур під урожай 20232 року, прогнози на ринку зернових та олійних культур і механізми отримання грантів «Є робота» для сільськогосподарського виробництва.

Як зауважив Сергій Борзов у вступному слові, розвиток агропромислового комплексу є вагомою складовою сталості регіональної економіки та розвитку територіальних громад, а також життєзабезпечення місцевого населення продовольчими ресурсами.

«На жаль, вже шостий місяць триває російська агресія. Однак, економіка області залишається стабільною, несучи весь тягар військового стану. Важко порівнювати досягнутий результат з минулими роками, враховуючи ті умови, які склалися на початку проведення весняно-польових робіт. Але, незважаючи на всі складнощі та ризики, аграрії області виростили гарний урожай і мужньо стоять на своєму фронті по забезпеченню продовольчої безпеки», - зазначив Сергій Борзов.

Також очільник області наголосив, що наявна ситуація потребує постійної мобілізації, адже вирощений врожай необхідно зберегти та мати можливість його реалізувати. Наразі ж, цінова ситуація на зерновому ринку через низький рівень експорту вкрай незадовільна - наявна ціна не покриває собівартості вирощування сільськогосподарських культур, а вже завтра потрібно сіяти озимі культури.

Під час свого виступу Сергій Борзов також згадав про складну ситуацію з експортом українського зерна.

1 серпня з порту «Одеса» відбувся вихід першого судна з українським продовольством. Судно RAZONI під прапором Сьєрра-Леоне везло до порту Триполі в Лівані з 26 тис. тоннами української кукурудзи. У портах Одеси ще 16 суден вже чекають на свою чергу. Це ті судна, які були заблоковані з початку повномасштабного вторгнення Росії. Паралельно надходять заявки на прибуття нових суден для завантаження агропродукцією. У найближчі тижні за підтримки партнерів України планується вийти на повну потужність перевалки сільськогосподарської продукції.

«Але… Нам треба вчитися заробляти, переробляючи сировину. Продукція з доданою вартістю дає вищий фінансовий результат. Водночас, розширюється ринок продовольчих товарів, створюються нові робочі місця. А це наповнювання місцевих бюджетів», - підкреслив Сергій Борзов.

Керівник регіону зауважив, що все більшої актуальності набувають питання розвитку сільськогосподарської кооперації в територіальних громадах. Це об’єднання, насамперед, малих виробництв для спільної первинної чи глибинної переробки та подальшої реалізації продукції з доданою вартістю.

«Ініціювати цей процес повинні самі місцеві громади з метою власного забезпечення продовольчих потреб громади, особливо соціально-вразливих верств населення. Надлишки виробленої продукції в особистих селянських господарствах переважно втрачаються, а могли б приносити користь як виробникам, так і громаді», - зазначив Сергій Борзов.

Упродовж наради присутні також заслухали доповіді президента Вінницького національного університету Григорія Калетніка, який ознайомив присутніх із порівняльною оцінкою вартості сільськогосподарської продукції та виробничі витрати при її вирощуванні на 1 га включаючи орендну плату за останні 10 років 2013-2022 рр., а також директора Інституту кормів та сільського господарства Олександра Корнійчука, який розповів про особливості підготовки грунту та посіву озимих хрестоцвітих культур в умовах поточного року та директора Департаменту агропромислового розвитку Вінницької ОДА Олега Сідорова, який проінформував про підсумки збирання ранньої групи зернових культур на Вінниччині.