Kритично важливим завданням Уряду та всієї країни є посилення власної економічної стійкості. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Кабінету Міністрів 2 серпня.

«У березні та квітні експорт українських товарів обвалився майже вдвічі, порівняно з довоєнними показниками, і складав близько 2,5 млрд доларів на місяць. Три місяці постійної роботи урядової команди та бізнесу дозволили наростити експорт на 20%. Загальна сума експорту в червні склала вже 3,2 млрд доларів. І ми розраховуємо на подальше зростання», — підкреслив Денис Шмигаль.

Загалом у липні, як повідомив Прем’єр-міністр, до держбюджету надійшло майже 170 млрд грн. З них близько 90 млрд — це надходження від податків і мит. Ще 80 млрд грн — це гранти від союзників України.

Глава Уряду також підкреслив, що розблокування експорту морськими шляхами значно посилить стійкість української економіки в умовах війни. Він нагадав, що вчора з Одеського порту вийшло перше судно з українським продовольством, і назвав це важливою перемогою, здобутою за лідерства Президента України.

«По-перше, це дає можливості для збільшення валютної виручки й доходів бізнесу — не лише в аграрному секторі, де працюють сотні тисяч людей, але й у суміжних галузях. Другий аспект — Україна залишається важливим гравцем на світовому ринку продовольства. Ми вносимо свій вклад у світову продовольчу безпеку. Ми надійний партнер, і наші союзники в усьому світі, які надають нам зброю та фінанси, цінують нашу роботу в цьому напрямку», — зазначив Денис Шмигаль.

Прем’єр-міністр додав, що розблокування експорту також прямо пов’язане з новим врожаєм, який нині збирають українські аграрії. Станом на кінець липня, за його словами, вже зібрано майже 12 млн тонн. При цьому лише збору пшениці очікується на рівні до 20 млн тонн, що уп’ятеро більше від внутрішньої потреби.