2 серпня Начальник ОВА Сергій Борзов разом із представниками міжнародної організації «Лікарі без кордонів» відвідав обласний пансіонат для осіб з інвалідністю та похилого віку.

Заклад розрахований на 260 осіб. Наразі  перебуває 215 клієнтів.

Для забезпечення належних умов перебування клієнтів, у пансіонаті завершено реконструкцію 5 поверху.

Зазначені роботи проведено за рахунок коштів обласного бюджету  3,45 млн.грн, 3,4 млн.грн- кошти закладу та завдяки міжнародній організації «Лікарі без кордонів», яка надала фінансову підтримку у вигляді одноразової суми в розмірі 45 тис. євро.

Так, у приміщенні проведено капітальний ремонт житлових кімнат та службових приміщень, замінено плитку на стінах і підлозі, а також придбано і встановлено меблі (шафи-купе, ліжка-трансформери з ортопедичними матрацами та протипролежневими матрацами).

У кожній кімнаті є кондиціонер. Передбачено встановлення телевізора, холодильника та мікрохвильової печі. 

Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна підкреслила: "Це не просто ремонт заради ремонту, адже тут було недоремонтоване приміщення на 5  4 поверхах, що не дозволяло взагалі розмістити людей. Саме тому дуже важливо, що вже завершено ремонтні роботи на 5-му поверсі, адже це створило ще додаткових 40 місць для розміщення людей". 

У співпраці з незалежною міжнародною медичною гуманітарною установою «Лікарі без кордонів», заклад забезпечує прийом евакуйованих людей похилого віку та осіб з інвалідністю.

«З перших днів повномасштабної війни ми почали приймати вимушених переселенців. На сьогодні в нашому пансіонаті проживає 93 внутрішньо переміщених особи. Проведення реконструкції було не лише моєю мрією, а й мрією усіх працівників, адже люди мають жити в гарних, комфортних умовах. Я радий, що нам вдалося зробити це разом, ще й в умовах війни. – коментує директор пансіонату Сергій Якубовський. – Ми всі вдячні за підтримку керівництву області та міжнародним партнерам, які долучилися до цього проєкту».

Начальник ОВА Сергій Борзов, оглянувши оновлене приміщення, зазначив: «Дякую міжнародній організації «Лікарі без кордонів» за те, що вони допомагають Вінниччині та Україні загалом під час війни. Завдяки підтримці в геріатричному пансіонаті у комфортних умовах перебуватимуть і місцеві мешканці, і вимушені переселенці, які знайшли тут прихисток. Сьогодні ми тут побачили справді європейський рівень. Сподіваємось на подальшу співпрацю. Для нас важливо працювати на спільний результат».

За словами Начальника ОВА, наразі 9 соціальних закладів області прийняли людей з інших регіонів, які шукають прихисток від війни. "Вінниччина і надалі прийматиме внутрішньо переміщених осіб, в тому числі дітей. Однак, є потреба у покращенні умов перебування громадян в соціальних закладах", - зазначив Сергій Борзов.

У свою чергу, Голова обласної Ради Вячеслав Соколовий, відвідавши пансіонат, також подякував міжнародним партнерам за вчасну підтримку, адже на сьогодні справді зростає соціальна потреба усіх українців, особливо людей, які потребують догляду.

Під час зустрічі представники міжнародної організації «Лікарі без кордонів» зазначили, що задоволені результатом роботи та планують продовжувати співпрацю, надаючи можливу підтримку у рамках співробітництва з профільним міністерством України.

До речі, найближчими днями пансіонат готується прийняти ще 15 осіб.