Під час робочого візиту до Вінницької області Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов прокоментував для журналістів ситуацію з готовністю України до нового опалювального сезону.

«У Вінниці та у Вінницькій області буде відповідний об'єм газу, щоб пройти опалювальний сезон. За якою ціною ? Обсяг для населення буде за ціною 7420 грн за тисячу кубометрів, який є фактично безпрецедентний для того щоб зберегти тарифи і їх не збільшувати» ,- відмітив Олексій Чернишов.

Вчора Верховною Радою прийнято три закони, які, фактично, роблять можливим проходження опалювального сезону і забезпечують відшкодування різниці в тарифах, яке відбулося в минулих періодах. Це важливо для того, щоб опалювального сезону відбувся.

Олексій Чернишов закликав населення віднестися до питання опалення своїх помешкань серйозно, адже цей рік найважчий – «Ми не плануємо зменшувати нормативні показники температури в оселях. Мінімальний рівень температури, який має бути забезпечений складає +18 градусів. Менше бути не може. Більше може , менше не може. Але коли ми кажемо про більше, тут також є певний коридор. Ми звикли з вами кожної зими мати іноді понаднормову температуру в оселях. Ми відкривали вікна. Фактично ми опалювали повітря. В цьому році такого бути не може».

Тому Міністр звернувся до населення з проханням підготувати в кожній оселі побутову термомодернізацію: подивитися що з вікнами, дверима, дахом.

Також Олексій Чернишов конкретизував щодо опалювального сезону в регіонах, де відбуваються бойові дії. «Наприклад, Східні регіони будуть мати особливу підготовку, яку ми готуємо таким чином, щоб забезпечити там, де можливо теплопостачання. Домівки без вікон і дверей, безумовно нема сенсу забезпечувати теплопостачанням. Наше завдання в цьому році усвідомити, що цей опалювальний сезон найскладніший за всю історію України. Такого ще не було. Росія використовує газ як зброю. Ми маємо розуміти, що цей опалювальний сезон це як військова операція, ми маємо сконцентруватися, зрозуміти, дбати про ставлення до енергії, там, де можливо її економити, заощаджувати, тоді все буде добре».