Напередодні Дня медичного працівника, керівники області та міста  в актовій залі нового хірургічного корпусу ВОКЛ ім. Пирогова вітали медичну спільноту Вінниччини з професійним святом.

Хвилиною мовчання вшанували учасники урочистого зібрання усіх захисників України, медичних працівників, мирних жителів нашої держави, які загинули в результаті військової агресії росії проти України.

В усі часи професія медика є однією з найблагородніших та найбільш затребуваних.  В непростий час випробувань для України  - в час повномасштабної військової агресії - медики вкотре довели  свою компетентність, швидко перекваліфікувавшись у військових лікарів, фельдшерів та медичних сестер. Від початку війни з рф до лав медичної спільноти Вінниччини увійшло 117 медичних працівників з окупованих територій та з регіонів, де ведуться активні бойові дії.

Саме на Вінниччині створено один з найбільших медичний гуманітарний хабів, який постійно надає допомогу ліками та виробами медичного призначення внутрішньо переміщеним особам а також  регіонам, які ведуть активні бойові дії або постраждали від військової агресії.

З нагоди професійного свята з вітальним словом до медиків Вінниччини звернулись Начальник обласної військової адміністрації  Сергій Борзов, голова обласної Ради Вячеслав Соколовий та голова Вінницької міської ради Сергій Моргунов.

«Хочу подякувати вам за вашу невтомну цілодобову працю,- зазначив Сергій Борзов,- Лікар – це стіна між хворобою і пацієнтом. Особлива подяка тим, хто працює на ниві трансплантології, адже це справжній прорив для Вінниччини. У залі присутні також медики у військовій формі, у них  свій фронт.. Вінниччина прихистила у перші тижні війни Військово-медичну академію, тож щира вдячність усім, хто допоміг це здійснити та організувати тісну співпрацю військових фахівців і вінницьких медиків.  Всім бажаю Перемоги»!

Вячеслав Соколовий,  вітаючи медиків, відмітив,  що професія лікаря потребує від людини великої душі, вмінь і знань, а також великої любові до людей. «Нерідко лікарі і своє життя  свідомо наражають на небезпеку – як у часи епідемій, або ж нині під час війни, коли відповідальність  зростає в рази..».

Про важливість медичної  професії і в мирний і у воєнний час зазначив у вітанні міський голова Сергій Моргунов: «Після військових, ви – перші, хто найближче сприймає усі жахіття, які несе війна. Дякую щиро  й за те, що ви професійно і з любов’ю поставились до переселенців, які потребують допомоги.  Ви лікуєте поранених, тож крім свого основного фаху, ще й стали усі психологами. Низький уклін і вдячність за це».

В ході урочистостей Начальник обласної військової адміністрації  Сергій Борзов, голова обласної Ради Вячеслав Соколовий та голова Вінницької міської ради Сергій Моргунов  вручили  нагороди з нагоди Дня медичного працівника.

За значний особистий внесок у розвиток системи охорони здоров’я, високий професіоналізм, відданість справі, активну громадську позицію Указом Президента України присвоєно почесне звання «Заслужений лікар України» Железняку Василю Дмитровичу, тож сьогодні в урочистій обстановці, разом з теплими вітаннями і квітами, високу державну нагороду йому вручили   керівники області та міста.

З нагоди Дня медичного працівника Почесними грамотами обласної військової  адміністрації та обласної Ради, грошовими преміями і Подяками за сумлінну працю нагородили кращих працівників галузі. Також було вручено  Подяки і грошові премії від Вінницької міської ради та її виконавчого комітету.

До нагородження долучились Начальник Військово-медичного клінічного центру Центрального регіону полковник медичної служби Сергій Пашковський та ректор Української військово-медичної академії Валерій Савицький, які нагородили фахівців медичної служби Почесними грамотами Військово-медичного клінічного центру Центрального регіону.

Під час урочистого зібрання були також вручені Грамоти та медалі Української військово-медичної академії. Приємно відмітити, що медаллю Української військово-медичної академії нагородили Задорожну Ольгу Іванівну, директора Департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької обласної військової адміністрації  та Бондарчук Людмилу Семенівну, головну медичну сестру  КНП «Вінницька обласна клінічна лікарня  ім. М. І. Пирогова».

  Відзнаки «Ордену Святого Пантелеймона» вручила нагородженим голова регіональної ради  ордену Тетяна  Бондаренко. А від Виконавчого Комітету Профспілки працівників охорони здоров’я України грамоти, вітання  та профспілкові виплати до професійного свята передали голова обласної організації Товариства Червоного Хреста України Сергій Глухенький та голова обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я Іван Лєта.

Після вручення почесних нагород та побажань  плідно працювати на благо Перемоги України, фінальним патріотичним акордом стала пісня «Червона калина» - гімн українського спротиву у війні з рф.