Сьогодні, 16 червня, у приміщенні обласної військової адміністрації відбулась зустріч Начальника ОВА Сергія Борзова з виконавчим директором Асоціації Triangle Generation Humanitaire Еріком Фортом та його асистентом Юрієм Кожушко.

У зустрічі також взяв участь заступник Начальника ОВА Андрій Кавунець.

Звертаючись до гостей з вітальним словом, Сергій Борзов, у першу чергу, подякував представникам Міжнародної організації солідарності Triangle Generation Humanitaire (Французька Республіка) за надану допомогу внутрішньо переміщеним особам, які наразі проживають на Вінниччині.

Очільник області коротко окреслив ситуацію в регіоні: «Наразі область приймає біженців з інших регіонів України, де відбуваються активні бойові дії. На постійному проживанні з 24 лютого 2022 року в нас зареєстровано 176 792 біженці, з них 1462 людини – це маломобільні, а також 52 500 дітей. В усіх громадах області визначені відповідальні фахівці, які надають фахові консультації та офіційно реєструють внутрішньо переміщених осіб, щоб вони могли отримати різного роду державні допомоги. Крім того, за останню добу у Вінницькій області транзитом розміщено 84 особи».

За словами Начальника ОВА, найбільше вимушених переселенців зареєстровано у м.Вінниці, у Погребищенській, Могилів-Подільській, Ямпільській, Хмільницькій, Оратівській, Бершадській громадах, а також у Гайсинському та Тульчинському районах області.

Наразі в області діє низка міжнародних гуманітарних організацій, які надають допомогу внутрішньо переміщеним особам, як за напрямом грошової допомоги (кеш), так і за іншими – надання продуктів харчування, непродовольчої гуманітарної допомоги, облаштування місць перебування ВПО тощо.

«Обласна військова адміністрація здійснює координацію напрямів допомоги з метою максимального охоплення внутрішньо переміщених осіб, які її потребують в усіх громадах, а також з метою уникнення дублювання. Також значну увагу ми приділяємо маломобільним особам та дітям, адже це найбільш вразливі категорії населення. Крім цього, на сьогодні важливим напрямком роботи є забезпечення закладів охорони здоров'я та соцслужб усім необхідним для оптимального надання соціальних послуг внутрішньо переміщеним особам та жителям Вінниччини, адже кількість населення в нашій області зросла на 10%», - пояснив Сергій Борзов.

У свою чергу, виконавчий директор Асоціації Triangle Generation Humanitaire Ерік Форт подякував за прийом та зазначив, що в рамках співпраці з іншими міжнародними організаціями, зокрема, з УВКБ ООН, втілюватимуться спільні проєкти з метою захисту дітей та внутрішньо переміщених осіб. Передбачено реалізацію програми кеш-підтримки не лише для ВПО, а й для місцевого населення, яке постраждало внаслідок війни.

«Ми розуміємо, що не лише ВПО є постраждалими внаслідок війни, а й місцеве населення, яке страждає від наслідків війни. Тож ми плануємо співпрацювати і в цьому напрямку також, продовжувати надавати підтримку людям з інвалідністю, дітям, багатодітним  родинам», - зазначив Ерік Форт.

У рамках зустрічі відбулося підписання Меморандуму між Вінницькою обласною військовою адміністрацією та Асоціацією Triangle Generation Humanitaire з метою подальшого забезпечення оптимальної організації та втілення заходів гуманітарної діяльності Асоціації в регіоні.

Меморандум передбачає об’єднання зусиль сторін задля надання психологічної підтримки внутрішньо переміщеним особам, а також юридичних консультацій та грошової допомоги для ВПО.

На завершення учасники зустрічі подякували один одному за співпрацю.