Начальник Вінницької обласної військової адміністрації Сергій Борзов завітав до Студенянської  громади Тульчинського району із вантажем гуманітарної допомоги від штабу ОВА. Для внутрішніх переселенців, які проживають в громаді, доставлено майже 2 тони продуктових наборів та 9 палет гуманітарної допомоги від закордонних спонсорів. Тут є мед та спеції, рибні і м’ясні консерви, джеми, а також дитяче харчування, памперси, іграшки, солодощі та корм для тварин.

Під час зустрічі із внутрішньо переміщеними родинами, Сергій Борзов поцікавився їх розміщенням, харчуванням та особливо - медичним обслуговуванням. «Держава забезпечує медичну допомогу кожному громадянину,- зауважив Начальник ОВА.- Необхідно зареєструватися у сімейного лікаря та мати впевненість у вчасному та якісному медичному обслуговуванні».

Географія міст, звідки прибули до Тульчинського району переселенці, досить широка. Тут прихистили людей із Київської, Житомирської,Чернігівської, Миколаївської, Запорізької, Черкаської, Херсонської та інших областей.

«В  Олешках півтора місяці прожили під окупацією.. тяжко дуже, - каже переселенець  із  Херсонщини, який з кінця травня живе в Студеній з дружиною і двома дітками, - Виїжджали навмання, тож знайшли телефон сільради в інтернеті  і приїхали сюди… Вже й город посадили, щоб мати своє..Нам допомагають і люди, і сільрада. Там же  на Херсонщині зараз дуже важко, готують псевдо референдум, з Криму товар возять… Але ж усе населення проти окупації, чекають наших військових».

Таких розповідей почув сьогодні очільник ОВА чимало.

 «Тульчинська земля  від початку повномасштабної  війни прийняла 16, 5 тисяч переселенців,-  зазначив голова Тульчинської районної військової адміністрації Олександр Гаврилюк.- Однак ця цифра не є сталою – до Київської, Житомирської та Чернігівської областей люди повертаються, а з Миколаївської, Запорізької, Черкаської доїжджають. Так що, наразі, маємо збільшення кількості ВПО в районі десь на 4 тисячі проти лютого- березня».

Голова Тульчинської районної військової адміністрації додав, що  район на 95%  виконав намічені роботи по обороноздатності території. Враховуючи, що Студенянська громада безпосередньо межує із  невизнаною Придністровською Молдавською Республікою, то оборонні роботи першої лінії там ще в квітні були завершені на 100 %. Тут також опікуються внутрішніми переселенцями і готові дати відсіч ворогові, в разі необхідності.

Голова Студенянської ТГ Олексій Кирнасівський  розповів, що на даний час в громаді офіційно зареєстровано 455 ВПО, 150 із них – діти. 

«Ми забезпечили усім переселенцям проживання у житлових будинках громадян, є й такі, що планують залишатися – навіть діток у школу записали на наступний навчальний рік. До прикладу, родина  зі сходу влаштувалась на роботу: дружина на ферму – чоловік  водієм, дітки – на навчання», - зауважив Олексій Кирнасівський.

Проте, за словами Студенянського голови, бажання залишитись у громаді не носить масового характеру. На те є свої причини - і близькість кордону з невизнаним Придністров’ям,  і велике бажання повернутись до рідних країв, щоб відбудовувати власні будинки і жити там. Допомога фронту – теж важлива складова для сьогоднішнього життя громади. Працюють місцеві волонтери, які возять замовлення на передову, інші – доставляють необхідне спорядження для воїнів з-за кордону. Перемога ж – це справа спільна!