Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук у межах робочого візиту до країн ЄС зустрівся з Президенткою Німецького Бундестагу Бербель Бас. Обговорили, зокрема, питання європейської інтеграції України, її післявоєнної відбудови та притягнення до відповідальності російських військових, винних у скоєнні звірств. 

Руслан Стефанчук висловив вдячність Бербель Бас за підтримку України, Українського народу та її візит до України 8 травня. Він наголосив, що головна мета його візиту — забезпечення та підтримка країнами ЄС європейської інтеграції України.

«Для України надзвичайно важливо заручитися підтримкою Берліна на шляху отримання кандидатства та вступу до Євросоюзу… Ухвалення Бундестагом резолюції про підтримку євроінтеграції України було б сильним поштовхом і мотиватором для підтримки такого ж рішення на рівні Європейської Ради», — зазначив Руслан Стефанчук.

Голова Парламенту України додав, що Україна чітко розуміє, що статус кандидата — ще не членство, однак Україна готова після отримання цього статусу чесно працювати над членством у ЄС. До того ж Руслан Стефанчук прийняв запрошення Президентки Німецького Бундестагу взяти участь у з’їзді спікерів «Групи семи».

«Більшість країн ЄС цілковито підтримують прагнення України стати частиною Європи, тому позиція Німеччини — чітка та зрозуміла — стане маркером для інших країн, які ще мають сумніви», — наголосив Голова Верховної Ради України.

Руслан Стефанчук глибоко переконаний, що підтримка Німеччиною України як кандидата у члени ЄС може стати історичним рішенням, яке стане початком модернізації ЄС  — зробить його ще сильнішим, ще продуктивнішим.

«Ми всі маємо чітко усвідомити: путін думає, що в України немає європейського майбутнього. Ми разом повинні дати чітку і однозначну відповідь на ці його марні сподівання. Україна безперечно потребує входження до Європейського Союзу, але і ЄС потребує Україну», — наголосила Президентка Німецького Бундестагу.

Бербель Бас зауважила, що для народу України важливо отримати меседж, що їхня боротьба не марна.