З перших днів війни громади Вінниччини допомагають біженцям із гарячих точок пережити жахіття, принесене рашистськими окупантами на  нашу землю. 99 днів! Понад три місяці гостинна Вінниччина тримає свій фронт – фронт допомоги і підтримки внутрішніх переселенців.

Сьогодні, 2 червня, з обласного гуманітарного штабу доставлено вантажі речей і продуктів для ВПО до Ладижинської міської та Ольгопільської сільської громад Гайсинського району. Вантаж доставив, за дорученням Начальника обласної військової адміністрації Сергія Борзова, його заступник Андрій Кавунець.

Більше 8 тон гуманітарної допомоги – 22 палети необхідних речей доправили громадам. Продукти харчування, питна вода, сезонний одяг і взуття, засоби гігієни, ковдри,  дитячі суміші та памперси – такий неповний перелік речей, які отримали громади, попередньо зробивши замовлення на онлайн платформі ОВА.

Заступник Начальника ОВА зазначив у коментарях, що гуманітарний вантаж, який доставили сьогодні, включає 528  продуктових наборів для  ВПО, що проживають в Ладижинській та Ольгопільській ТГ.

«Гуманітарним штабом ОВА ці набори формуються, завдяки надходженням від  міжнародних благодійних фондів та державній допомозі, яку Вінниччина  отримує по лінії Офісу Президента України. Такий набір складається із 10-12 кг найнеобхідніших продуктів харчування,- зазначив Андрій Кавунець.- Наразі ми маємо можливість надавати громадам допомогу як продуктами і одягом, так і ліками з обласного медичного складу».

Спілкуючись із керівниками громад та переселенцями із Донецької, Чернігівської, Миколаївської, Луганської, Київської, Херсонської областей, які знайшли прихисток на Гайсинщині, заступник Начальника ОВА розповів про початок роботи платформи єДопомога – застосунку, що допомагає кожному, хто постраждав від російської агресії. Посадовець запевнив, що влада області максимально робитиме все можливе аби переселенцям було комфортно перебувати на Вінниччині.

У розмові з переселенцями, Андрій Кавунець уточнив для ВПО інформацію щодо фінансової підтримки від держави та міжнародних фондів, поцікавився як вони отримують виплати на даний час. Також заступник начальника ОВА додав інформацію про новий вид допомоги: благодійні фонди почали надавати переселенцям побутову техніку для облаштування тимчасового житла.

Варто зазначити, що  територіальні громади, які сьогодні відвідали з гуманітарною допомогою від штабу ОВА, є досить заможними і добре організували підтримку ВПО власними силами.

«В Ладижинській територіальній громаді проживає 23 тис жителів, а на даний час кількість ВПО становить більше 2,5 тис. осіб з них 850 – діти,- коментує заступник Ладижинського міського голови Олександр Ткачук.- Громада обладнала гуртожиток для проживання біженців, передали для розміщення ВПО приміщення дитячого садочка, створивши попередньо належні умови. З місцевого бюджету виділяємо кошти  переселеним громадянам на придбання продуктів за цінами, нижчими на 20 - 30%, для цього видали ВПО соціальні картки».

А ще в кафе у центрі Ладижина переселені громадяни мають можливість тричі на день безкоштовно харчуватися. Тут дбають про біженців від війни як про рідних людей, проте, за суттєву допомогу від гуманітарного штабу обласної військової адміністрації у громаді дуже вдячні. 

В Ольгопільській громаді теж належним чином створили умови для проживання і утримання ВПО. Тут проживають переселенці з Київської, Луганської, Донецької, Миколаївської областей.

Микола Савченко, голова Ольгопільської ТГ, в якій проживає 6 400 тис населення,  зазначив: «На початку війни у нас налічувалось більше 900 ВПО, зараз трохи менше, люди повернулись до своїх домівок. 193 – діти різного віку. В основному, розміщені переселенці в приватних будинках. Приміщення садочка і школи також підготували, але поки не було потреби їх використовувати».

Військові дії тривають, багатьом людям, яких тимчасово прихистила Вінниччина, просто нікуди зараз повертатись… Тож гуманітарна допомога громадам буде мати своє продовження.

А вантажі, які надійшли сьогодні для Ладижинської та Ольгопільської ТГ, є для них справді важливі і необхідні.

І керівники  громад,  і місцеві жителі, які підтримують переселенців уже більше трьох місяців, висловили  вдячність за допомогу  від обласної військової адміністрації.

Усі чекають нашу Перемогу, але наближає її кожен на своєму місці. Для мешканців Вінниччини , які проживають у великих і маленьких територіальних громадах, фронт сьогодні – це створення умов для співгромадян із гарячих точок. Підтримка і допомога біженцям у побуті така ж важлива сьогодні як боєприпаси і військова техніка на передовій!