Понад три місяці громади Вінниччини допомагають біженцям із гарячих точок пережити жахіття, принесене рашистами на нашу землю. 31 травня з обласного гуманітарного штабу доставили вантажі речей і продуктів для ВПО до Уланівської та Іванівської громад, що у Хмільницькому районі.

Громадам доправили майже 6 тон гуманітарного вантажу. Це продукти харчування, засоби гігієни, дитячі суміші, памперси, сезонний одяг і взуття та дезінфікуючі засоби.

Вантаж доставив, за дорученням Начальника обласної військової адміністрації Сергія Борзова, його заступник Андрій Кавунець.

«В районі налічується 187 тисяч населення, а на даний час кількість ВПО становить 20 932 особи, з них 6 540 – діти,- коментує голова Хмільницької районної військової адміністрації Богдан Кузнец.- А ще недавно було більше 22 тисяч внутрішньо переселених громадян, багато вже повернулись до своїх домівок - у місця, де не ведуться активні бойові дії. Усі переселенці отримують допомогу від громад району та від обласної військової адміністрації».

Поки розвантажували гуманітарну допомогу, Андрій Кавунець поспілкувався з переселенцями із Донецька, Києва, Миколаєва, Краматорська, Слов’янська та Мар'їнки. Люди ділились тим, що повертатися наразі немає куди…Розселені біженці у громадах, здебільшого, в приватному секторі тому почали навіть садити городину та шукати можливість влаштуватися на роботу.

Заступник Начальника ОВА пояснив у діалозі з ВПО порядок отримання державних виплат та фінансової допомоги через різні міжнародні благодійні фонди та надав інформацію про роботу цих фондів на Вінниччині…Також йшлося про задоволення потреб у медикаментах для переселених громадян та механізм їх отримання через онлайн заявки громад з обласного медичного складу.

Мова йшла і про те, що в ОПУ наразі відмовились від пропозиції будівництва модульного житла для ВПО. «Військові дії затягуються, тому переселенцям треба зводити капітальне, комфортне зі всім необхідним укомплектуванням житло,- таке рішення керівництва держави, тож сьогодні область вирішуватиме питання житла для ВПО у цьому ж контексті»,- зауважив Андрій Кавунець.

Заступник Начальника ОВА зазначив у коментарях, що гуманітарний вантаж, який доставили сьогодні, включає 280 продуктових наборів для Уланівської та 216 для Іванівської ТГ.

«Гуманітарним штабом ОВА ці набори сформовані, завдяки міжнародним фондам та державній допомозі, яку Вінниччина отримала по лінії Офісу Президента України. Такий набір складається із 10-12 кг найнеобхідніших продуктів харчування – це м’ясні рибні та овочеві консерви, крупи, печиво, сухе або згущене молоко,томатна паста. Окремо ще доставили громадам борошно, олію, дитяче пюре та різноманітну консервну продукцію»,- повідомив Андрій Кавунець.

За останніми даними, Уланівська ТГ налічує 2284 внутрішньо переселених громадян, 751 із них – діти. Іванівська ТГ прихистила 1246 ВПО,

з них дітей - 365. Тож гуманітарні вантажі, які надійшли громадам сьогодні , для них вкрай важливі і необхідні.

Вдячність за допомогу висловили і керівники громад, і місцеві жителі, на яких ліг основний тягар розміщення і утримання ВПО. Також вдячні і переселенці, які одразу ж отримають необхідні їм речі і продукти.

Вінниччина – гостинна земля. Мешканці Хмільницького району, як і всіх інших територій, де рятуються від війни українські родини, надають біженцям житло, їжу, роботу і свою підтримку. Перемога ж у нас буде одна на всіх!