Настав час, коли демократії повинні згуртуватися та приймати швидкі, однозначні й відповідальні рішення. Більше ніяких половинчастих рішень, чи непевних кроків. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час пленарного засідання весняної сесії Парламентської асамблеї НАТО 2022 року.

Він зазначив, що Україна цінує можливість відвертого спілкування з НАТО, бо бачить у ньому інститут партнерства та діалогу. Спікер Парламенту України розповів, чого найбільше потребує Україна. Насамперед — це набуття статусу кандидата в члени ЄС. Руслан Стефанчук висловив сподівання, що країни-члени ЄС ухвалять таке рішення вже в червні.

«Отриманням статусу кандидата ми бачимо не як самоціль, а як початок, як наріжний камінь до будівництва таких державних інституцій, такої економіки, такого способу організації життя, які повною мірою відповідатимуть усім стандартам ЄС. Надання статусу кандидата також стане частиною процесу мирного врегулювання», — зазначив Голова Парламенту України.

За його словами, Україна готова бути гарантом безпекової стабільності в регіоні. Але їй потрібно більше сучасної оборонної зброї. Зокрема, йдеться про швидке постачання на регулярній основі реактивних систем залпового вогню, далекобійних артилерійських систем і боєприпасів, систем берегової оборони, танків і бронетехніки.

«Дайте нам ті ракети, які зможуть збити російські ракети. Задайте собі питання: а хто наступний в імперських інтересах Росії, яка не цінує ні людських життів, ні ресурсів у досягненні своїх цілей, породжених хворою фантазією?» — підкреслив Руслан Стефанчук.

Очільник Парламенту України наголосив, що Україна не погодиться на заморожений конфлікт і поступку територій в обмін на мир. У планах — перемогти агресора і примусити його звільнити українські території у міжнародно визнаних кордонах. Частиною мирного плану є і продовження санкційної політики щодо росії.

«Мета цих санкцій — зламати військову машину рф, яка розрослася до таких розмірів, що поїдає сусідні країни та власний народ. Усі, хто продовжує торгівлю з росією, хто продовжує купувати російські енергоносії та інші товари, хто продовжує працювати з російськими банками роблять свій внесок у те, щоби російська військова машина відливала нові кулі, виготовляла нові бомби та ракети, які вбивають потім людей в Україні, і не тільки», — закцентував Руслан Стефанчук.

Спікер Верховної Ради висловив сподівання на якнайшвидше прийняття 6-ого пакету санкцій. Крім того, на його думку, важливим є відключення банків країни-агресора від SWIFT, заборона заходу суден агресора в порти, призупинення чи зупинення його членства у впливових міжнародних організаціях тощо.