Сьогодні, 26 травня, з обласного гуманітарного штабу доставлено вантажі необхідних для ВПО речей до Турбівської, Самгородоцької та Козятинської  територіальних громад.

Громадам доправили 12 тон гуманітарного вантажу, це  4 автівки, в яких продуктові набори, сформовані штабом ОВА, засоби гігієни, памперси, сезонний одяг, дезинфікуючі засоби, іграшки та солодощі для діточок.

Вантаж доставив, за дорученням Начальника обласної військової адміністрації Сергія Борзова, його заступник Андрій Кавунець.

«Гуманітарний вантаж для громад Вінницького і Хмільницького районів області включає продуктові набори, сформовані штабом ОВА, завдяки міжнародним фондам та державній допомозі, яку Вінниччина  отримала з гуманітарних вагонів «Укрзалізниці». Такий набір складається із 10-12 кг найнеобхідніших продуктів харчування – це м’ясні, рибні та овочеві консерви, крупи, печиво, сухе або згущене молоко,томатна паста тощо»,- коментує Андрій Кавунець.

За словами заступника начальника ОВА,  вже понад 50 громад Вінниччини отримали гуманітарну допомогу від обласного штабу. До кінця поточного тижня в ОВА планують завершити перший  цикл доставки вантажів, які громади замовляли, відповідно до потреб, на онлайн платформі обласної військової адміністрації. На постійному контролі влади і надання внутрішньо переселеним громадянам державної фінансової допомоги та коштів від міжнародних благодійних фондів.

За офіційною інформацією, Турбівська ТГ, якій доставили сьогодні гуманітарку з обласного штабу, розмістила 1200 переселенців. «Це ті люди, які зареєструвались і отримали довідки,- зазначає Турбівський селищний голова Ігор Соць,- загалом же в громаді проживає майже 1700 ВПО з них – 480 дітей. Дехто вже виїхав назад до своїх домівок, але прибувають нові біженці із Донецького і Луганського напрямку, очікуємо переселенців із Сєвєродонецька, тож їм ця гуманітарна допомога вкрай потрібна».

У Самгородоцькій сільській громаді Хмільницького району також гуманітарний вантаж із штабу ОВА чекали з нетерпінням. Сільський голова Сергій Лановик розповів, що громада від початку війни прихистила більше 1600 внутрішніх переселенців: «Звичайно, ця кількість не є сталою,- підкреслив він,- видано 1446 довідок. Місцеві мешканці допомагають чим можуть – і одяг і їжу приносять, бо ж люди тікали від того лиха голі і босі…Ми створили у себе в громаді невеличкий продуктовий резерв – закупили за власний кошт олію, крупи, цукор, тож мали що потроху роздавати людям. Працюємо також із громадськими волонтерськими організаціями та заповнюємо онлайн заявки для ОВА. Наразі маємо склад, куди надходить гуманітарка і звідки надаємо допомогу біженцям, які звертаються з тою чи іншою потребою».

Сільський голова зауважив, що більшість ВПО розмістили в будинках селян, або в тих, що пустували. А 27 переселенців із Лозової більше  місяця проживали усі разом в приміщенні школи і тільки зараз роз’їхались по родичам і знайомим. Транзитні біженці на добу або й на кілька днів зупинялись в приміщенні колишньої лікарні, де їм були створені відповідні умови.

Козятинська громада – найбільша серед тих, в яку сьогодні доправили гуманітарний вантаж. 6 тон (2 вантажівки) необхідних речей і продуктів з обласного гуманітарного штабу поповнили запаси громади на утримання ВПО. 

Їх зараз тут офіційно зареєстровано 3 700 осіб, з них - 1070 дітей.

«Насправді ж переселенців значно більше – десь біля 5 тисяч,- коментує міський голова Тетяна Єрмолаєва. - До Чернігівської і Київської областей вже частково повернулись люди, а зараз поповнюють ряди ВПО біженці із Херсонської та Запорізької областей. Для нас будь-яка допомога важлива і цінна, ми маємо рухатись в одному напрямку  - до Перемоги!»

Для забезпечення потреб переселенців, яких прийняла громада, керівництвом Козятинської ТГ було від початку  війни розроблено механізм допомоги від місцевих фермерів і підприємців. Це дозволило більше двох місяців, обходитись власними ресурсами та допомогою волонтерів.

Сьогодні жителі громади і переселенці із вдячністю прийняли допомогу від обласного гуманітарного штабу. А на маленьких мешканців Козятина чекав приємний сюрприз: разом із гуманітарним вантажем до міста приїхали вінницькі лялькарі із дитячою виставою. Лялькове дійство допомогло маленьким біженцям поринути у світ казкових героїв, забувши про страшні думки, пов’язані із втечею з рідних домівок.

Переселенці Козятинської громади сьогодні, окрім гуманітарки, також отримали і фахову психологічну підтримку. Для дітей ВПО заступник голови Вінницької районної військової адміністрації Тетяна Каменщук, разом з командою психологів провела цікаві психологічно - розвиткові заняття.

Український народ у малих селах і великих містах вірить в ЗСУ і допомагає всіма силами і можливостями своїм співгромадянам із тимчасово окупованих регіонів. Перемога обов’язково прийде!