Сьогодні КНП «Вінницька обласна клінічна психоневрологічна лікарня ім. акад. О.І.Ющенка Вінницької обласної Ради» святкує  125-ту річницю від дня свого утворення. На урочистості з нагоди ювілею до одного з найдавніших  медичних закладів Вінниччини завітало чимало почесних гостей: Начальник обласної військової адміністрації Сергій Борзов, голова обласної Ради Вячеслав Соколовий, керівники медичних закладів області.

Урочистості  проходили під гаслом: «Пам’ятаємо, отже перемагаємо!».

У вітальному слові Сергій  Борзов  торкнувся славної історії створення закладу:

«125 років тому, коли приймалось рішення про будівництво лікарні, навіть сам Микола Іванович Пирогов зауважив, що це місце  є найкращим,- зазначив очільник ОВА.- Спеціалісти Варшавського медичного університету перевірили якість води з р. Південний Буг і дійшли висновку, що вона найчистіша в усій Західній Європі, тож на початку діяльності воду з  річки подавали насосами безпосередньо  до лікарні без ніяких фільтрів… З того часу багато води збігло і ми відзначаємо славний ювілей цього відомого, добре знаного медичного закладу».

Сергій Борзов подякував колективу лікарні ім. акад. О.І.Ющенка за злагоджену роботу в час війни та за надання фахової якісної допомоги і цивільним, і військовим пацієнтам.

«Повернуться ваші 20 працівників з війни і наступний ювілей відсвяткуємо разом  гучно й урочисто,- зазначив Сергій Борзов.- Прийміть вдячність за те, що прийняли у колектив 3 лікаря і 4 медичні сестри із окупованих регіонів. Витримки вам, міцного здоров’я і патріотизму»!

Надаючи 125 років  медичну допомогу, заклад стоїть на сторожі психічного здоров'я пацієнтів усього Подільського регіону. Лікарня ім. акад. О.І.Ющенка відома далеко за його межами. За понад сторіччя роботи лікарня не лише зберегла свою автентичність, а й набула нових, значущих досягнень. Зокрема, були відкриті відділення неврології, судинно-мозкової патології, нейрохірургії, які протягом багатьох років були єдиними, унікальними не лише для нашого регіону, а й для сусідніх областей. Це стосується й інших напрямків роботи лікарні.

Нагадали присутнім і про те, що коли було відкрите інсультне відділення, до нього приїжджали медсестри з усієї України, щоб навчитися догляду за такими пацієнтами, а також лікувати їх, відповідно до європейських методик і стандартів. За останні роки лікарня стала центром підготовки кваліфікованих кадрів не лише для Вінницької області, а й для всієї України. Сьогодні заклад успішно поєднує і практику, і науку,  а також має цінне історичне надбання як для нашої держави , так і для світу.

Лікарня пережила дві світових війни, громадянську війну, двічі була зруйнована та відбудовувалася знову.. А сьогодні на теренах України уже йде війна проти рашистів. І сьогодні на передовій медицини нове покоління медичних фахівців надає допомогу всім, кого захопило це страшне лихоліття війни. Колектив закладу підставляє своє плече військовим, наближаючи спільну перемогу.

Під час урочистого зібрання з нагоди 125- річного ювілею лікарні, Сергій Борзов вручив Подяку та  два монітори пацієнта керівникові медичного закладу Софії Кучерук.

Долучився до привітань колективу зі славною датою голова обласної Ради Вячеслав Соколовий. Керівники області нагородили кращих працівників Почесними грамотами обласної військової адміністрації та обласної Ради .

Грамоти та подяки отримали працівники закладу від Департаменту охорони здоров’я та реабілітації ОВА та профспілок.  

Особливу атмосферу свята, хоч і обмеженого відзначенням у воєнний час, підтримали майстерно вплетені в урочистості творчі номери, зокрема,  патріотичні пісні.