За дорученням Начальника обласної військової адміністрації Сергія Борзова, сьогодні, 23 травня, з обласного гуманітарного штабу до Кунківської і Джулинської сільських ТГ та Бершадської міської територіальної громади Гайсинського району доставлено гуманітарні вантажі  необхідних для ВПО речей. Вантаж доставив заступник начальника Вінницької ОВА Андрій Кавунець разом з головою Гайсинської районної військової адміністрації Людмилою Головашич.

 «Сьогодні ми продовжуємо доставку гуманітарних  вантажів до громад,де зосереджена найбільша кількість переселенців, - зазначає Андрій Кавунець.-Зараз спостерігається певний відтік ВПО із громад, вони повертаються на свої території, але на Вінниччині переселенців ще досить багато. У Кунці, Джулинці і в Бершаді зберігається велика потреба в продуктах харчування, засобах гігієни, дитячих товарах. Особлива потреба - у літньому одязі. Тож громади продовжують заповнювати запити онлайн, а обласна військова адміністрація, завдяки Всеукраїнському гуманітарному штабу по лінії Офісу Президента України, формує та доставляє відповідні вантажі на місця».

Заступник Начальника ОВА зауважив, що на поточному тижні буде завершено цикл доставок. Отже усі громади Вінницької області, які прихистили переселенців, будуть в числі тих, хто отримав гуманітарну допомогу із обласного штабу.

«Але на цьому ми не зупиняємось, знову будемо завозити допомогу за потребами, починаючи із громад, де проживає найбільше ВПО», - підкреслив Андрій Кавунець.

Людмила Головашич висловила вдячність від громад Гайсинщини за своєчасну і потрібну допомогу від ОВА: Продуктові набори, сформовані у штабі ОВА, які містять рибні та овочеві консерви, борошно, крупи, печиво, сухе або згущене молоко,томатну пасту тощо. А також сезонний одяг, взуття, дитяче харчування і памперси, інші предмети особистої гігієни – це все,що дуже очікували сьогодні громади,- додала очільниця району.

Кунківський сільський голова Василь Безбах коментує: «Громада наша невеличка, налічує трохи більше 4 тис. жителів, а від початку війни тут знайшли прихисток біля 400 вимушених переселенців, 80 із них – діти. Розмістили біженців у всіх 11 селах - і в родинах, і в окремих будинках. Потреби є в засобах гігієни і продуктах харчування. Варто зазначити,що досі нашій громаді надавали допомогу місцеві підприємці: крупи, борошно, олія, курятина,- все це суттєва підтримка».

У Джулинській ТГ зареєстровано 1860 переселених громадян, серед них 256 дітей. «Проте, реєструються не всі - дехто приїхав до батьків чи знайомих,- коментує Джулинський сільський голова Петро Швець.- Я впевнений,що насправді, громада прихистила значно більше  внутрішніх переселенців, але всі вони розміщені і забезпечені, невдоволених серед біженців немає».

Переселенка Тетяна з Миколаєва, яка із дітьми тимчасово проживає у Джулинці, розповіла  як  їх привітно прийняли місцеві жителі: «Нам  допомогли  усім необхідним і ми вдячні Вінниччині,але дуже хочемо вже якнайшвидше повернутися додому»,- каже жінка.

44 тисячі мешканців налічує Бершадська територіальна громада, яка прихистила від початку рашистського вторгнення більше 4,5 тис. ВПО.

«Зараз залишились на проживанні у Бершадській ТГ близько 3 тис. переселенців, тож є постійна потреба у базових продуктах харчування та засобах особистої гігієни»,- зазначає міський голова Віталій Драган.

Задля забезпечення потреб ВПО, яких прийняла громада, керівництвом Бершадської ТГ було від початку  війни розроблено алгоритм допомоги від місцевих фермерів і підприємців. Це дозволило протриматись більше двох місяців, здебільшого обходячись власним ресурсом. Сьогодні ж і жителі громади і переселенці із вдячністю прийняли допомогу від обласного гуманітарного штабу. А ще приємна несподіванка чекала на маленьких мешканців Бершаді: разом із гуманітарним вантажем до міста завітав колектив вінницьких лялькарів із виставою «Веселе мишеня». Діти залишаються дітьми і в мирний час і у дні жорстокої війни… Лялькова вистава допомогла їм повністю поринути у світ казкових героїв, забути про страшні думки, пов’язані із втечею з рідних домівок.

Переселенці Бершадської громади сьогодні також отримали і фахову психологічну підтримку. Для дітей ВПО заступник голови Вінницької районної військової адміністрації Тетяна Каменщук разом з командою психологів провела цікаві психологічно - розвиткові заняття.

У дітей, які рятуються на Вінниччині від обстрілів, у їхніх батьків, у рідних, що боронять Україну на передовій – одна на всіх спільна мрія: скоріше дочекатись Перемоги!