У рамках робочої поїздки до Вінницької області 5 серпня Глава держави Петро Порошенко привітав військових льотчиків із Днем Повітряних Сил Збройних Сил України. В урочистих заходах з нагоди свята, що відбулися на території військового аеродрому у Гавришівці, взяв також участь голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій.

«Ви, українські військові льотчики, бороните країну від російського агресора, виконуєте надзвичайно складні завдання. З неба ви прикриваєте і захищаєте наші війська і всю нашу державу. Ви проводите повітряну розвідку, в період активних бойових дій знищували броньовану техніку і бойові позиції терористів», - звернувся з вітальним словом до авіаторів Президент України.

Символом героїзму та жертовності, наголосив він, стали подвиги Героїв України Костянтина Могилка і Дмитра Майбороди, які загинули, давши можливість врятуватися бойовим товаришам і запобігаючи жертвам серед цивільного населення. Назавжди у пам’яті українського народу залишиться і екіпаж Олександр Бєлого, чий Іл-76 був збитий російсько-терористичними підрозділами біля Луганського аеропорту. Як і всіх військовослужбовців частин і підрозділів Повітряних Сил, які віддали своє життя за Україну.

Пам'ять загиблих героїв учасники зібрання вшанували хвилиною мовчання.

«Сьогодні повітряні сили у взаємодії з іншими видами Збройних Сил продовжують виконувати бойові завдання. Екіпажі авіаційних бригад спільно з бойовими розрахунками зенітних, ракетних і радіотехнічних підрозділів цілодобово несуть бойове чергування в системі протиповітряної оборони. Професіоналізм наших авіаторів відзначається на міжнародному рівні», - підкреслив Глава держави Петро Порошенко. Він зазначив, що минулого місяця військові льотчики 831-ї бригади тактичної авіації стали переможцями в номінації «Кращий пілотаж серед країн – партнерів НАТО» на міжнародному авіаційному показі, що проходив у Великій Британії.

Водночас, вагомим кроком до взаємосумісності з підрозділами протиповітряної оборони держав – членів НАТО, за словами Президента України, була участь та успішні бойові стрільби зенітно-ракетного підрозділу С-300 у міжнародних тактичних навчаннях з бойовою стрільбою «Шабла-2017». «Це перший досвід участі підрозділів зенітно-ракетних військ Повітряних Сил в такого роду міжнародних навчаннях, які відбувалися в Болгарії цього року», - наголосив він.

Петро Порошенко також повідомив, що на відновлення боєздатності, утримання, експлуатації та ремонту озброєння, військової техніки Повітряних Силам України виділено з державного бюджету понад 1 млрд. гривень. «Це дозволить поставити у військові частини понад 40 основних зразків озброєння, зразків техніки. Бойовий склад вже поповнили відремонтовані та модернізовані літаки, зенітні, ракетні і радіолокаційні комплекси. Впродовж першого півріччя після модернізації та ремонту до бойових військових частин вже передано літаки Су-24М, Су-25М1, Су-27УБМ1, МіГ-29, Ан-26 та Л-39, окремі радіолокаційні комплекси «Малахіт», «Пелікан», - підкреслив Глава держави.

Президент України, водночас, зауважив, що війна прискорила зміни у програмі підготовки льотного складу, і наліт на кожного курсанта збільшився сьогодні на 50 годин. Зросли і вимоги до підготовки пілотів в умовах наближених до бойових.

«Щиро дякую за бездоганну військову службу всім, хто сьогодні знаходиться на сторожі неба незалежної України. З нагоди Дня Повітряних Сил Збройних Сил України бажаю вам мирного неба. Саме від вас, до речі, значною мірою і залежить, чи буде воно мирним. Бажаю натхнення та успіху в нелегкій ратній службі, злагоди і добробуту вашим родинам, міцного здоров’я, непохитної віри в нашу перемогу і в щасливе майбутнє нашої України», - зазначив Петро Порошенко.

В рамках урочистостей Глава держави вручив державні нагороди України 17 військовослужбовцям, а також передав бойові прапори органам військового управління Повітряних Сил Збройних Сил України.