Народний депутат України Ірина Борзова та Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна завітали 14 травня до Мурованокуриловецької громади аби передати вантаж гуманітарної допомоги з обласного штабу військової адміністрації. 23 палети з  речами першої необхідності: продуктові набори, сухе молоко, консерви, крупи, дитяче харчування і памперси, засоби гігієни, іграшки, одяг, взуття – все, що замовляла громада, доставлено сьогодні для потреб ВПО.

Ірина Борзова та Наталя Заболотна зустрілись з родинами переселених громадян, розпитали їх про умови розміщення та потреби, щиро підтримали  жінок і дітей, яких тут більшість, як і скрізь.

В першу чергу  гості поцікавились, чи вистачає людям гуманітарної допомоги, як організовано для них харчування та дозвілля.

«Зараз багато організацій, органів державної влади, благодійних фондів займаються гуманітаркою, тож найперше завдання - щоб уся допомога надходила за призначенням,- підкреслила Ірина Борзова.-Також важливо, щоб люди, які втратили майже все своє майно, обов’язково отримали державну допомогу коштами і не були повністю залежними лише від гуманітарки.1500  кодів для отримання фінансової допомоги від Всесвітньої продовольчої програми ООН вже видано ВПО Мурованокуриловецької ТГ».

Наталя Заболотна коментує: «Кожна громада заповнює онлайн таблицю потреб переселенців, тож відповідно до неї надається допомога з обласного гуманітарного штабу. У свою чергу, громада повинна передати цю допомогу усім внутрішньо переміщеним особам, яких вона прихистила».

Жителі Мурованих  Курилівців  підтримують переселенців з перших днів – виготовляють тушонку та овочеві консерви, зносять усе, чим самі багаті до місцевого пункту збору гуманітарки (він щодня працює з 9 до 17 години).

Окрім того, громада підтримує бійців, передаючи постійно на передову продукти, засоби гігієни, військовий одяг бронежилети, наколінники тощо.

Мурованокуриловецький селищний голова Галина Цибульська розповіла про транзитне розміщення переселенців у перші дні війни: "Через Муровані- Курилівці  проїхало близько 45 тисяч автомобілів, а внутрішьо переміщених осіб  налічувало 2,5 тисячі , яким допомагали із ночівлею  та надавали їжу".

Галина Цибульська зазначила: «Станом на сьогодні офіційно зареєстрованих внутрішьо переміщених осіб у громаді  налічується 3056 , із них 1117 дітей. Але є ще переселенці, які приїхали до батьків, друзів, але вони, як правило, не реєструються. Усі забезпечені неообхідним.Переселенці також отримують усі виплати, передбачені для  тих, хто вимушено покинув домівки».

Селищний голова також розповіла, що майже щодня від громади відправляється на фронт гуманітарний вантаж із одягом, продуктами харчування, засобами гігієни.

Галина Цибульська   подякувала  колективу військової адміністрації на чолі із Начальником Сергієм Борзовим за надану гуманітарну допомогу.

До Мурованих  Курилівців сьогодні завітала і координатор мобільної групи з надання психологічної підтримки дітям з ВПС Тетяна Каменщук. Тож окрім допомоги продуктами і необхідними речами, сьогодні переселенці Мурованокуриловецької громади поспілкувались з фахівцями і отримали психологічну підтримку від  мобільної групи фахових психологів, які провели цікаві розвиткові заняття. Водночас артисти Вінницького обласного лялькового театру порадували дітей  громади  виставою «Веселе мишеня», щоб у дитячі очі знову повернувся блиск захоплення і радості.