Сьогодні на Вінниччині, як і по всій Україні, відбулась процедура спецпогашення  та введення в обіг поштової марки «Русский военный корабль, иди на#уй!».

Начальник обласної військової адміністрації Сергій Борзов спільно з директором Вінницької дирекції АТ «Укрпошта» Володимиром Шаловінським взяли участь у процедурі спецпогашення  та введення в обіг поштової марки «Русский военный корабль, иди на#уй!», ескіз якої розробив український  художник Boris Groh. Він родом з Криму, а зараз мешкає у Львові.

Як зазначив очільник військової адміністрації Сергій Борзов: «Мені дуже близьке по духу звернення  наших прикордонників, які знаходились на острові Зміїний, до російського військового корабля. Цей, не зовсім літературний вираз, став справжнім  девізом опору українського народу і несе дуже глибокий зміст щодо агресії рф. Вираз став гаслом, яке вказує  єдино можливу дорогу рашистам у війні проти України. І це гасло підтримує практично вся Україна».

В народному конкурсі на кращий ескіз поштовоï марки, який Укрпошта оголосила 1 березня - в день відзначення 30-річчя сучасних українських поштових марок, взяло участь майже 500 художників як з України, так і з різних куточків світу, як професійних митців, так і аматорів. В голосуванні взяли участь майже 8 тис. респондентiв. Найбільше голосів отримав макет марки, що розробив Boris Groh.

Своєю чергою, директор Вінницької дирекції АТ «Укрпошта» Володимир Шаловінський зауважив, що сьогодні вводяться в обіг перші українські поштові марки в умовах воєнного стану. Укрпошта випускає марки, не чекаючи кінця війни, а одразу як тільки єдиний виробник в  Україні поштових марок - поліграфкомбінат «Україна» зміг їх виготовити. Фраза «Русскій военний корабль, іді......»  стала одним із символів спротиву українців російській орді. Вона про силу духу ваших воїнів, про честь і про гідність справжніх українців.

Володимир Шаловінський  зазначив, що не всі обласні центри через активні бойові дії на їх територіях змогли долучитися до одночасного спецпогашення цієї знакової марки.

«Але я впевнений,що завдяки нашим ЗСУ,завдяки прикордонникам – авторам знаменитої фрази, ми повернемо свої території, об’єднаємо людей і здобудемо мир для України»,- підкреслив він.

Ця марка випущена у двох номіналах F, для вiдправки по Україні та W за кордон. Укрпошта припинила сполучення з росією і білоруссю, тому туди відправити листа з такою маркою не вийде, але його можна відправити у багато краïн, які підтримують Україну, щоб і ïм там передався оцей дух українського супротиву і, зрештою, перемоги. Загальний тираж марок - 1 млн примірників.

Після спецпогашення марка "Русский военный корабль, иди на#уй!" вводиться в обіг. Тож не варто гаяти часу! Вже можна скористатися нею та відправити вашим адресатам разом з поштівкою.

Для довідки:

24 лютого до острова Зміїний підійшли дві нерозпізнані цілі. Окупанти із погрозами вимагали від військовослужбовців Ізмаїльського прикордонного загону здатися.

«Русский военный корабль, иди на#уй!»,- така була відповідь українського прикордонника Романа Грибова на острові Зміїний на півдні України на вимогу російського окупаційного корабля.

Нагадаємо, що спецпогашення – це погашення спеціальним поштовим штемпелем поштових конвертів та марок, випущених з нагоди великих та пам’ятних подій. Відмінністю від стандартних поштових штемпелів є зовнішнє оформлення. Спецпогашення має особливе значення для філателістів, які збирають ювілейні марки та конверти.