Україна закликає Уряд Японії  до активізації співпраці в економічній сфері та пропонує долучитися до спільної реалізації великих вітчизняних інфраструктурних проектів. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з Надзвичайним та Повноважним послом Японії в Україні Шигекі Сумі.

Глава Уряду подякував за всебічну політичну підтримку України, зокрема в частині відстоювання нашої територіальної цілісності, за участь Японії в проектах з подолання наслідків російської агресії та надання фінансової допомоги для проведення реформ, а також за увагу японського бізнесу до нашої держави. У цьому зв’язку,  як приклад позитивної взаємодії в цій сфері, було відзначено, що делегації японської федерації бізнесу «Кейданрен» та Японського агентства міжнародного співробітництва «Джайка» в травні-червні поточного року відвідали Київ та провели переговори з українськими партнерами. За словами Володимира Гройсмана, це, безперечно, сприятиме розвитку  інвестиційної співпраці двох країн та стимулюватиме торговельні відносини - тим більше, що товарообіг між державами з початку року виріс на понад 40%. 

«Ми вдячні за ті програми, які ви здійснюєте в Україні, особливо з огляду на те, що цей рік - рік Японії в Україні. Можемо перераховувати ряд програм, які ми реалізовуємо разом, тому хотів би ще подякувати за системну підтримку України, - наголосив Глава українського Уряду. - Ми високо цінуємо нашу двосторонню співпрацю у різноманітних сферах та реалізацію різних проектів, що є дуже важливими для України».

Володимир Гройсман повідомив, що завтра, 19 липня, Кабінет Міністрів на своєму засіданні затвердить план заходів проведення року Японії в Україні.

У свою чергу Шигекі Сумі відзначив, що Японія зацікавлена в низці спільних проектів – зокрема, в енергетичній та інфраструктурній сферах, у продовженні проектів з радіаційної безпеки та в участі в реалізації стратегії реформування державних банків. Окремо він висловив підтримку Японії системних реформ, ініційованих впродовж останнього часу українським Урядом.