Представники зовнішньополітичних відомств країн Європейського Союзу, Канади та Японії висловили повну політичну підтримку курсу, який взяла влада України після Революції гідності, та запевнили в готовності поділитися досвідом економічних реформ, яких потребує українське суспільство. Такими є результати великої Конференції з питань реформ в Україні, яка пройшла 6 липня в Лондоні, Великобританія.

Конференція стала одним з ключових заходів візиту Прем’єр-міністра України Володимира Гройсманадо Сполученого Королівства Великобританії та Північної Ірландії. Учасниками зібрання стали понад три десятки дипломатів та представників міжнародних фінансових організацій. Головуючими на Конференції булиПрем’єр-міністр Володимир Гройсман та Державний секретар Великої Британії у закордонних справах Борис Джонсон.

«Ми всі тут для того, аби побудувати сильну й мирну Україну. Ми маємо інтерес в успіху України – країни з населенням в 44 млн людей, країни, яка стоїть на передовій, відстоюючи свої позиції та наші спільні цінності», - відзначав Борис Джонсон. Він звернув увагу, що світ бачить прогрес України, яка «за три роки зробила більше, ніж за минулі 23 роки».

З цим погоджувалася міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд. «Це ваш великий момент, і ми віримо, що ви можете це (реформи) зробити. Ми пишаємося вашим прогресом», - відзначала дипломат. Вона повідомила, що невдовзі між Україною та Канадою розпочне роботу режим вільної торгівлі, і «канадські компанії повідомляють, що вони зацікавлені співпрацювати з Україною». «Треба не втратити досягнень та надбань Майдану. Ми віримо в політичну значимість того, що відбувається в Україні. Це поле битви за демократію в світі», - наголошувала Міністр.

Про наполегливість в просуванні реформ говорили глави зовнішньополітичних відомств країн Балтії та Центральної Європи. «Україна – це передова наших цінностей. У вас буде успіх – буде успіх в Європі», - сказав голова МЗС Латвії Eдгарс Ринкевичс.

І Європа готова підтримати на шляху до успіху. Віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскісповідомив, що за 1 квартал поточного року обсяг взаємної торгівлі між Україною та ЄС зріс на 25%, і наразі Єврокомісія опрацьовує низку проектів підтримки України на загальну суму 200 млн дол.

Дипломати звертали увагу, що обрані пріоритети, а саме – реформи в пенсійній, земельній, освітній, медичній системах та приватизації разом з судовою реформою та побудовою ефективної боротьби з корупцією – це те, чого прагне суспільство.

«Реформи – це болючий процес. Ніхто не вірив, що ви виживете без російського газу. А ви вижили. Сумніви були й щодо інших змін, а вони мають місце. Україна може стати новим брендом Європи», - зазначав у своїй промові Міністр торгівлі Фінляндії Ка́й Мю́ккянен. Він закликав приділяти більше уваги талановитій українській молоді, яка здатна продемонструвати світу потенціал своєї держави.

Про це сказав й Віце-президент у закордонних справах Парламенту Японії Мотоме Такисава.

«Японія вітає прогрес України в економічних реформах. Україна на шляху до досягнення успіху. Ми очікуємо подальших зусиль на основі представленого (Урядом України) середньострокового плану дій. Ключові реформи - енергетика, охорона здоров‘я, освіта тощо. Головне – дослухатися до голосу громадянського суспільства», - сказав дипломат.