Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, виступаючи на Семінарі «Роуза-Рота», зазначив, що налагодження співпраці між Україною і Північно-Атлантичним Альянсом і подібні заходи відіграють ключову роль у реформуванні сектору безпеки і оборони нашої держави.


«Цей місяць є для України особливо знаковим : 9 липня виповнюється 20 років від дня підписання Хартії про особливе партнерство між Україною і НАТО, і сьогодні у Верховній Раді України відбудеться засідання, присвячене цій події, - сказав він. - Протягом 20 років нашої співпраці у нас були різні періоди – більшої активності і намагань відвернути Україну від Євроатлантичного напрямку, але весь цей період Україна була надійним партнером у всіх програмах і спільних заходах, які ми мали з Північно-Атлантичним альянсом».


Голова Парламенту підкреслив, що українські воїни ефективно діяли у найгарячіших точках світу, робили і продовжують робити вагомий внесок у підтримку міжнародного миру. «Навіть у той період, коли нам доводиться захищати свої кордони на Сході, наші миротворці відповідально виконують свою місію у всіх програмах, у яких бере участь Україна, і у яких ми маємо зобов’язання у співпраці з НАТО. І тому для нас було важливим і знаковим рішення Верховної Ради України, яким ми внесли зміни до закону про засади зовнішньої і внутрішньої політики, і в цьому законі ми чітко і однозначно внесли позицію, що вступ України до НАТО є одним з головних пріоритетів зовнішньої політики України. Власне, Верховна Рада України формує засади внутрішньої і зовнішньої політики і позиція Верховної Ради України стала дуже важливим і знаковим етапом для усього українського суспільства», - сказав він.


А.Парубій зазначив, що за останніх кілька років суттєво змінилася позиція громадян України щодо НАТО: якщо іще чотири-п’ять років тому завдяки потужній російській пропаганді ми мали в Україні близько 16-18 відсотків прихильників вступу до НАТО, то за останніх три роки кількість прихильників вступу України до НАТО зросла до 50 відсотків. Він також зауважив, що враховуючи результати останнього соціологічного опитування, кількість тих, хто проголосував би на референдумі могла б становити і більше 60 відсотків. «Це надзвичайно важливий показник і збільшення розуміння в Україні ролі НАТО», - наголосив Голова Парламенту.

На його переконання, за три роки це розуміння зросло і стало таким важливим, тому що українці зіткнулися з російською агресією безпосередньо, і тому що українські воїни змушені були у двадцять першому столітті зі зброєю в руках захищати свою незалежність від російської агресії.
«Ще кілька років тому важко було повірити, що на території України можуть розгорнутись бойові дії, і що Російська Федерація зможе почати агресію супроти України. Мало хто в це вірив - як поза межами України, так і в Україні. Але коли прийшов час, і коли прийшов виклик, наша Українська Армія, яка на той момент була суттєво ослаблена, змушена була швидко реформуватися для того, щоб дати відсіч російській агресії», - зазначив він, додавши, що «велике значення для України мала співпраця в оборонній сфері і та допомога, яку надали нам партнери».