Питання тарифів на комунальні послуги та забезпечення теплом і гарячою водою бюджетних установ дуже гостро стоїть для громадян і потребує парламентського контролю. На цьому під час Погоджувальної ради депутатських фракцій та груп наголосила Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк.

 Вона нагадала, що станом на вересень цього року лише заборгованість громадян за спожиті комунальні послуги становить понад 62 млрд грн. Водночас між Урядом та місцевим самоврядуванням підписано Меморандум, згідно з яким до кінця опалювального сезону тарифи на тепло та гарячу воду не повинні зростати.

 «Ми отримали численні повідомлення з регіонів, що цей Меморандум не захищає людей від підвищення цін на газ. Бачимо на місцях паніку та нерозуміння як починати опалювальний сезон через відсутність контрактів з «Нафтогазом». На Київщині, Сумщині, в інших областях школи та лікарні змушені виходити на відкриті торги з ціною газу по 40-47 грн за кубометр. А компенсаторів в бюджеті на цей рік для таких громад немає», - підкреслила Олена Кондратюк.

 За словами віцеспікерки, ситуація з початком опалювального сезону в регіонах близька до катастрофічної.

 «Тому я пропоную зібрати терміново засідання Консультативної ради з питань місцевого самоврядування при Верховній Раді. Треба заслухати очільників місцевого самоврядування, отримати реальну інформацію про те, як виконується Меморандум на місцях», - сказала Олена Кондратюк.

 Вона уточнила, що необхідно з’ясувати, з якими труднощами зараз стикаються громади, «що ми можемо зробити, як Верховна Рада, щоб захистити людей, школи, лікарні і садочки від непідйомних тарифів та зриву опалювального сезону».