За головуванням Першого заступника Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука відбулась зустріч з представниками профспілок, під час якої були обговорені питання захисту трудових прав і свобод на об’єднання в профспілки. 

В межах зустрічі учасники висловили свої пропозиції щодо низки законопроєктів. Зокрема йдеться про проєкт закону №5388 щодо дерегуляції трудових відносин, проєкт закону №2743 щодо ефективності використання коштів соціального страхування, законопроєкт №5371 щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність та інші.

Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий наголосив на важливості прийняття нового Трудового кодексу, який захистить людей. Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук зауважив, що для цього Парламентом вже зроблені перші кроки.

«У Верховній Раді України разом із колегами – народними депутатами зареєстрували законопроєкт «Про дерадянізацію законодавства України», яким пропонуємо прибрати із законодавства України застарілі акти радянського періоду, які «засмічують» вітчизняне законодавче поле. Реалізація законопроекту, зокрема, передбачає обов’язок Кабінету Міністрів України в установлені строки розробити та внести на розгляд Парламенту України проєкт Трудового кодексу України», — зазначив Руслан Стефанчук.

За його словами, трудові права, передбачені Конституцією, повинні залишатися недоторканими.

«У наших  інтересах в межах тристороннього соціального діалогу «роботодавці-профспілки-влада» знайти компроміс, досягти балансу інтересів працівників і роботодавців, а також реалізації конституційного права громадян на повну і продуктивну зайнятість, гідну оплату, безпеку праці і здоров’я на робочих місцях. Для цього варто визначити шлях, за яким ми будемо рухатися, і конкретні кроки для досягнення мети», — наголосив Перший віцеспікер Парламенту України.

В обговоренні також взяли участь голова Федерації профспілок Рівненської області Микола Шершун, голова Всеукраїнської профспілки виробничників і підприємців Наталія Землянська, заступник голови Профспілки працівників охорони здоров’я України Ірина  Швець, директор ГО "СШІП ВОЛИНІ" Віталій Онисько та інші.

Серед іншого були розглянуті питання доступних цін на український газ, тарифи на електроенергію та комунальні послуги; затвердження Держбюджету України на 2022 рік з безумовним дотриманням визначених законами України розмірів грошових виплат і соціального захисту громадян; виплати працівникам заборгованої зарплати тощо.

За результатами зустрічі, дійшли висновку розглянути надані пропозиції та забезпечити залучення представників Парламенту до соціального діалогу.

Джерело: Секретаріат Першого заступника Голови Верховної Ради України