Верховна Рада України має найближчим часом розглянути в другому читанні та прийняти в цілому Антикорупційну стратегію на 2020-2024 роки. Про це заявила Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк на Погоджувальній раді депутатських фракцій та груп у понеділок, 4 жовтня.

Вона зазначила, що для країни це одне з нагальних стратегічних питань, яке потребує рішення Парламенту. Олена Кондратюк нагадала, що Верховна Рада конституційною більшістю прийняла законопроект «Про засади державної антикорупційної політики на 2020-2024 роки» в першому читанні ще в листопаді 2020 року. Документ також було визначено Президентом України як невідкладний.

«Майже два роки майбутньої стратегії, яка, за даними НАЗК, зекономить платникам податків до 200 млрд грн щорічно, вже змарновано. А ми знаємо, що питання боротьби з корупцією є одним з перших для суспільства за всіма опитуваннями», – зауважила Олена Кондратюк.

Друге питання, яке, на переконання Заступниці Голови Парламенту, хвилює громадян – це законопроєкт №5600 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень». «Там, як кажуть, «вичистили» все, що стосується «непростих» людей, і залишили все, що треба виконувати простим людям. Звертаюся до керівництва Верховної Ради та монобільшості: розглянути цей законопроєкт із дотриманням усіх процедур та з публічним обговоренням. Щоб у нас не повторилася така ситуація, як до цього, коли в законі є невідповідність між статтями», – сказала Олена Кондратюк.

Заступниця Голови Верховної Ради також звернула увагу на ще одне питання, яке викликає резонанс в громадянському суспільстві, а саме – на необхідність подання інформації щодо кінцевих бенефіціарних власників неприбуткових громадських організацій.

«Ця інформація вже є в державних реєстрах. Але чомусь зараз змушують її подавати, і це потребує додаткових витрат. Громадські організації вважають, що це – ще один важіль впливу на них зі сторони держави. Тому я прошу дослухатися до думки громадськості та врахувати її в законопроекті, який зараз є в профільному комітеті», – звернулася до колег Олена Кондратюк.