Сьогодні, 30 вересня, Вінниччина отримала першу партію інноваційних ліків проти коронавірусу  в рамках благодійної допомоги зі США.

Вантаж доставлено за сприяння Президента України Володимира Зеленського і завдяки «Благодійному фонду Євгена Пивоварова».

Ще з початку епідемії COVID-19 Посольство України в США активно включилося у боротьбу з наслідками пандемії, сприяючи евакуації українських громадян, збираючи та передаючи гуманітарну допомогу,організовуючи перемовини з американськими виробниками вакцин та ліків.

Передача гуманітарного вантажу на Вінниччині відбулась у супроводі народного депутата України Ірини Борзової.

«Ліки доставлені в Україну у вересні за сприяння Посольства України в США як гуманітарний вантаж, наданий американською благодійною організацією Direct Relief. Перемовини з американською стороною понад півроку проводили БО «Благодійний фонд Євгена Пивоварова», а остаточні домовленості щодо отримання цієї допомоги були узгоджені під час візиту Президента України Володимира Зеленського до США. Ми вдячні Володимиру Зеленському за особисте сприяння міжнародній гуманітарній місії», - зазначила народний депутат України.  

Ірина Борзова також підкреслила, що отримання інноваційних препаратів не скасовує необхідність проведення вакцинації, яка на сьогодні залишається єдиним надійним способом збереження здоров’я та життя громадян.

«Звертаюся до всіх українців, до вінничан: потрібно робити вакцинацію проти коронавірусу та свідомо ставитися до щеплень, адже здоров’я – це найголовніше», - зазначила Ірина Борзова.

Про розподіл гуманітарного вантажу поінформувала перший заступник Голови ОДА Наталя Заболотна.

«Відповідно до розподілу Міністерства охорони здоров'я України, сьогодні доставлено 730 флаконів Bamlanivimab і 1460 флаконів Etesevimab. Сьогодні ліки отримають головні лікарі усіх 9 опорних лікарень Вінниччини, які визначені всеукраїнським штабом ТЕБ та НС. Кожен медзаклад, де лікуються дорослі, а це 8 опорних лікарень регіону, отримає по 90 і 180 флаконів Bamlanivimab і Etesevimab відповідно. Також препарати у кількості 10 флаконів Bamlanivimab та 20 флаконів Etesevimab доставлять до Вінницької обласної дитячої інфекційної лікарні для лікування дорослих, які перебувають у медзакладі разом із дитиною», - зазначила Наталя Заболотна.

Препарати отримали наступні медзаклади області:

КНП «Вінницька міська клінічна лікарня № 1»

КНП «Вінницька клінічна багатопрофільна лікарня Вінницької міської ради»

КНП «Барська міська лікарня»

КНП «Гайсинська центральна районна лікарня Гайсинської міської ради»

КНП «Могилів-Подільська окружна лікарня інтенсивного лікування Могилів-Подільської міської ради»

КНП «Жмеринська центральна районна лікарня Жмеринської міської ради»

КНП Вінницької обласної Ради «Клінічний центр інфекційних хвороб»

КНП «Вінницький обласний клінічний фтизіопульмонологічний центр Вінницької обласної Ради»

Вінницька обласна дитяча інфекційна лікарня

Загальна вартість ліків, які отримала Україна, становить 20 млн $. Таким чином, отримано 20 000 доз препарату Bamlanivimab та 40 000 доз Etesevimab. З них для Вінниччини спрямовано 2 190 флаконів (Bamlanivimab - 730 флаконів, Etesevimab - 1 460).

Детально про дію препаратів розповів директор Клінічного центру інфекційних хвороб Ігор Матковський, зазначивши: «Інноваційні препарати Bamlanivimab та Etesevimab вводяться одночасно внутрішньовенно пацієнтам, які захворіли на COVID-19 у середній та важкій формах. Ліки створені за принципом моноклональних антитіл. Вони є замінником імунної відповіді, адже безпосередньо впливають  на антиген, збудник вірусу. Таким чином, ліки виконують функцію імунної системи людського організму. Завдяки цим препаратам припиняється розмноження вірусу, і, відповідно, погіршення стану пацієнта. Наразі це технологічно нові препарати проти коронавірусу. Важливо, що ці ліки в подальшому зможуть попередити розвиток важкого перебігу коронавірусної інфекції».  

Ігор Матковський також підкреслив, що вакцинація залишається єдиним надійним способом боротьби за здоров'я і життя громадян в умовах пандемії.

«Неважливо, чи хворіла людина, чи ні. Вакцинація – це єдиний дієвий спосіб для призупинення та контрольованості епідемії коронавірусної інфекції.  – зазначив Ігор Матковський. – Закликаю кожного свідомого вінничанина прийняти для себе правильне рішення – зробити щеплення проти коронавірусу».

Важливо, що вже сьогодні лікарні Вінниччини матимуть можливість використовувати інноваційні препарати для хворих на коронавірус, завдяки яким вирішать проблему виникнення ускладнень при лікуванні COVID-19.