Ухвалення запропонованого Урядом проекту пенсійної реформи, який передбачає підвищення пенсійдля 9 млн пенсіонерів, збереження пенсійного віку, скасування оподаткування працюючим пенсіонерам, відновлення соціальної справедливості для працюючих людей та подолання дефіциту бюджету Пенсійногофонду, є не тільки політичною, а й людською відповідальністю. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман в інтерв’ю Ліга.net.

«Проведення цієї реформи неминуче і необхідне. Пенсійна система країни взагалі перебуває під величезною загрозою. Так що це навіть не політична, це людська відповідальність: Президента, Прем'єра, Уряду, депутатів, фракцій, позафракційних депутатів, груп Парламенту. Треба приймати це рішення. А я після його прийняття готовий нести повну відповідальність за успішність впровадження реформи», - сказав Володимир Гройсман.

Він підкреслив, що ухвалення реформи дозволить зняти політичні спекуляції навколо пенсіонерів та нарахування пенсій. «Ви знаєте, що була дискусія навколо коефіцієнта нарахування пенсій: 1 або 1,35. Як було раніше? В державі була навмисне створена система заниження пенсії, щоб потім перед виборами використовувати її як інструмент: пенсії піднімали, тим самим купуючи голоси, - підкреслив Прем’єр. - Фактично пенсії були в руках політиків. Я хочу забрати пенсії з рук політиків і передати в руки пенсіонерів. Навіщо був потрібен коефіцієнт 1,35? Політики робили занижену базу пенсії і в ручному режимі цей коефіцієнт регулювали: більше, менше. Я кажу ні. Буде коефіцієнт 1, і стабільний. Але база буде не 1197 грн, а 3764 грн. Це буде чесно. А далі я пропоную, що далі ми проводимо щорічне автоматичне оновлення пенсій, індексацію. Ось це - завдання реформи. І я дуже хочу це зробити. Разом з Президентом, разом з Парламентом, разом з коаліцією, з політичними партнерами».

Глава Уряду підкреслив, що Президент України підтримує ініціативи Кабінету Міністрів, і жоднихрозбіжностей немає. «12,5 мільйона пенсіонерів очікують на підвищення пенсій, і 9 млн їх його отримаютьвже з 1 жовтня, - сказав Володимир Гройсман. – Що передбачає реформа? Відновлення справедливості - ми проводимо осучаснення пенсій. Друга позиція – жодного підвищення пенсійного віку.  Третє - за 7-10 роківповністю ліквідувати дефіцит Пенсійного фонду».