Голова Верховної Ради України Андрій Парубій в рамках форуму місцевого розвитку у м.Трускавець Львівської області зустрівся з Маршалком Сейму Польської Республіки Мареком Кухцінським.
Під час зустрічі було обговорено широке коло питань, зокрема, як щодо макрорегіональної співпраці у рамках Карпатської стратегії, так і щодо реалізації ідей, які можна реалізувати у найближчій чи більш тривалій перспективі.
Серед важливих А.Парубій назвав енергетичну сферу. Він нагадав, що буквально кілька тижнів тому польський energy terminal прийняв перший танкер скрапленого газу зі США. «Це відкриває новий шлях співпраці через Польщу зі Сполученими Штатами Америки, - зазначив Голова Парламенту, зауваживши, що під час його візиту до Америки Спікер Палати представників Конгресу США П.Раян присвятив цьому питанню багато часу, будучи переконаним, що скраплений газ набагато дешевший, аніж той, що є на ринку сьогодні. - Це важливо для України не тільки у питаннях економічної співпраці, а й у питаннях енергетичної безпеки».

За словами Голови Верховної Ради, «отримання нового потоку скрапленого газу допомагає Україні забезпечити енергетичну безпеку». Також було висловлено спільну позицію, що Північний потік-2, який будує Росія, «є шкідливим для інтересів України, суперечить інтересам України, як і інтересам багатьох європейських держав і може впливати на їхню енергетичну безпеку».
У ході зустрічі також було обговорено ініціативу листа, «в якому б голови парламентів усіх держав Балто-Чорноморського поясу могли висловити свою позицію з приводу будівництва Північного протоку-2, свою незгоду та застереження з приводу того, що цей проект може загрожувати енергетичній безпеці Європи, а також висловити свою солідарну позицію щодо співпраці між нашими країнами в енергетичній сфері».
Голова Парламенту повідомив, що разом з М.Кухцінським проговорювали енергетичний проект ВІА »Карпатія»: «Власне домовились, щоб польська і українська сторона синхронно могли співпрацювати у цьому проекті, і кожний з національних урядів могли виділяти кошти на його реалізацію».

А.Парубій нагадав що у змінах до бюджету запропоновано урядом закласти кошти на гілку від Львова до Вінниці і Одеси, яка має поєднуватися з базовою гілкою ВІА «Карпатія», яка йде з півдня на північ. «Домовились реалізувати кілька інфраструктурних проектів між Україною і Польщею, щоб дати приклад тіснішої співпраці. Наші плани полягають в тому, щоб до загальної стратегії розвитку Карпатського регіону максимально залучити кошти ЄС - у цьому є величезний інтерес і України, і нашого регіону», - наголосив Голова Верховної Ради.
Голова Парламенту підкреслив, що форум - це важливий крок не лише у співпраці між Україною і Польщею, але й у макрорегіональній співпраці, який має на меті кілька етапів, щоб Карпатський регіон зробити більш перспективним і успішним.

Своєю чергою, Марек Кухцінський наголосив на важливості розширення співпраці у різних сферах: «Ми співпрацюємо в рамках усієї Європи. Треба заохочувати парламенти до тісніших форм співробітництва, не лише на рівні самітів». Він запропонував декілька напрямків взаємодії, зокрема щодо перетину кордонів: «Незважаючи на те, що безвіз діє вже декілька днів, відчувається відсутність достатньої кількості пунктів пропуску на кордонах». Також, за його словами, потребує розвитку інфраструктура Карпатського регіону. Він запропонував об’їхати кордони за участю керівників держав, провести зустрічі та обговорити питання інфраструктури, безпеки, міграції, кордонів тощо.
У відповідь А.Парубій зазначив: «Для нас важливі Ваші ініціативи, я справді бачу у них перспективу, перспективу у спільних скоординованих діях. Наша співпраця є ключовою».