Сьогодні офіційно відкрито рух автомобільною дорогою Р-08 Київ-Кишинів.

Голова ОДА Сергій Борзов разом із заступником голови Укравтодору Андрієм Івком, в.о. начальника Служби автомобільних доріг у Вінницькій області  Ігорем Жебелевим та представником генпідрядника - «Спільне українсько-німецьке підприємство «Автострада» Анатолієм Вакаром відкрили завершений об’єкт програми Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво».

Андрій Івко під час брифінгу з нагоди відкриття руху відремонтованим шляхопроводом Р-08 зауважив: «Завдяки програмі Президента «Велике будівництво» досить суттєво відновлюються автошляхи та штучні споруди в Україні. Зокрема, минулого року ми відремонтували 4 тисячі кілометрів доріг державного значення, а також 158 штучних споруд. Цьогоріч ми плануємо оновити 4500 км  доріг державного значення і більше 160 штучних споруд».

Заступник голови Укравтодору відмітив, зокрема, що дорогу Р-08 на Вінниччині виконано якісно та у стислі терміни – лише за три місяці, з використанням сучасних технологій та забезпеченням відповідних вимог щодо освітлення, облаштування узбіч тощо.

«Відновлення саме цього об’єкта було вкрай важливим, адже через ділянку Р-08 пролягає основний маршрут Київ-Кишинів. На Вінниччині ще є 175 км доріг, які треба відремонтувати за планом в цьому році. Але це тільки початок. Ми плануємо ще в 2021 році оновити більше 200 км автошляхів.  Також будуть відновлені і штучні споруди, і дороги місцевого значення. У планах – спорудження мосту Ямпіль-Косеуць. Компанія «Автострада» виграла тендер, тож наразі проходять підготовчі роботи, облаштування під’їздів до мосту. Крім цього, тривають перемовини з профільним міністерством Республіки Молдова стосовно точки з’єднання, прикордонних пунктів»,- повідомив Андрій Івко.

Сергій Борзов додав: «У народі цю дорогу називають «дорогою президентів». Варто наголосити, що для Вінниччини будівництво мосту Ямпіль – Косеуць – це найбільш амбітний проект в рамках програми Президента «Велике будівництво». Зауважу, що 27 серпня у Кишиневі, під час святкування Дня незалежності Республіки Молдова, у ході зустрічі Президента України Володимира Зеленського та Президента Республіки Молдова Майї Санду досить високо оцінили реалізацію проекту будівництва дороги та мостового переходу на кордоні держав».

Голова ОДА окремо відмітив: «Важливо, що компанія «Автострада», яка виграла тендер, зареєстрована у Вінницькій області, тож сплачує податки саме тут та відповідатиме перед людьми за якість проведених робіт.

Відверто кажучи, по обидві сторони Дністра люди десятками років чекали на появу такого мосту», - зауважив Сергій Борзов.

Керівник компанії «Автострада» Анатолій Вакар зауважив, що підрядником за 90 днів було виконано роботи на ділянці дороги Р-08 протяжністю 116,2 км.  «Дорога передує прикордонному пропуску, де планується побудувати міст,- підкреслив керівник компанії «Автострада». На даній автодорозі відремонтовано 8 мостових споруд, перевлаштовано та подовжено 55 водопропускних труб. Загальна кількість асфальтобетону, укладена на відрізку Р-08 складає 565 тис. тонн. Загалом, використано 1 млн 200 тис. тонн кам’яних матеріалів. Як і було поставлено завдання «Укравтодором», роботи по основному проїзду були виконані до 24 серпня. Наразі закінчується влаштування тротуарів та з’їздів, впорядкування зупинок. У найближчі терміни ці роботи будуть повністю завершені».

Компанія-підрядник запевняє, що гарантійний термін служби дорожнього полотна – 7 років.

«У Вінницькій області на балансі Служби автомобільних доріг перебуває більше 2000 км доріг державного значення,- зазначив у коментарі Ігор Жебелєв.- Відповідно до амбітного плану цього року, в регіоні відновлено 175 км автошляхів у рамках програми Президента України «Велике будівництво». На даний час виконано роботи на 160 км у верхніх шарах доріг, а до кінця сезону буде перевиконано та зроблено більше 200 км. Загалом, план перевиконано на 70%».

Ремонт дороги державного значення Р-08 Немирів — Ямпіль (окремими ділянками) почали ремонтувати  18 травня 2021 року, завершили – 20 серпня 2021 року.

«Встигли до 30-річчя Незалежності України! Як і обіцяли. Виконано:

– фрезерування покриття – 116,23 км;

– регенерація конструктивних шарів дорожнього одягу – 116,23 км;

– вирівнюючий шар з крупнозернистої а/б суміші – 116,23 км;

– верхній шар покриття з щебенево-мастичної а/б суміші – 116,23 км;

Поблизу  населених пунктів влаштовується освітлення, тротуари, наноситься розмітка. Обіцяли - зробили!»,- підсумував Голова ОДА Сергій Борзов.