Голова Верховної Ради України Андрій Парубій зустрівся у четвер з делегацією неформальної групи «Друзі європейської України» в Європейському Парламенті. Він подякував за підтримку України на шляху до отримання безвізу. «Це був важкий шлях, але ми його пройшли дуже гідно - всі 144 вимоги виконано. У тому числі і завдяки тому, що відчували вашу підтримку, - наголосив Голова Парламенту. - Це рішення мало велике символічне значення - ми повертаємось у сім’ю європейських народів. Щиро дякую за цю підтримку».

Своєю чергою, Голова групи, депутат Європейського Парламенту (політична група Альянс лібералів і Демократів за Європу, Литва) Петрас Ауштрявічіус підкреслив, що «підтримка є частиною європейських цінностей». «Переконаний, що це спільна перемога - ви робили важливі справи», - додав він і зауважив, що «разом перемогли у деяких битвах, але не у війні - багато роботи попереду, у тому числі в рамках Угоди про асоціацію».

Голова Верховної Ради поінформував про перебіг реформ в Україні та про ухвалені важливі законодавчі акти. Він запевнив, що Україна продовжує йти шляхом реформ: «Тільки за сьогоднішній робочий день ми прийняли важливий закон про Конституційний Суд, що є продовженням судової реформи, два законопроекти з питань енергоефективності, у першому читанні поправки до бюджету - загалом десять законів, більшість з яких реформаторські».

За словами А.Парубія, більшість з таких законів потребують глибокої дискусії і підготовки, народні обранці «намагаються працювати швидко, і водночас, ґрунтовно».

Представники групи «Друзі європейської України» в Європейському Парламенті висловили стурбованість щодо просування боротьби з корупцією. У цьому контексті вони наголосили, проведення реформ є важливим, водночас, все ускладнює війна. «Боротьба з корупцією є боротьбою з Путіним», - наголосила Ребекка Хармс і навела приклад негативного досвіду у питаннях корупції та відсутності нового виборчого законодавства Молдови. Вона поінформувала про припинення фінансування Молдови та розслідування фактів розкрадання допомоги в 1 млрд. дол. США. Р.Хармс наголосила на необхідності забезпечення незалежності антикорупційних структур в Україні та призначення аудитора.

А.Парубій зазначив, що у цьому питанні вже досягнуто значних результатів: «Побудували структури і побудували механізми, механізми запрацювали, і вони є ефективними. Електронне декларування є найбільш відкритим у світі, відкриті реєстри, працює система ProZorro у всіх сферах. Це фундаментальні зміни». Він також поінформував європарламентаріїв про триваючі перевірки декларацій та щодо подання Генеральної Прокуратури на зняття недоторканності з п’яти народних депутатів України.

Голова Верховної Ради зазначив, що також ухвалено закон про Верховний суд України, і зараз іде його формування. Відбувається відкритий процес щодо визначення кандидатів на аудитора Національного антикорупційного бюро (НАБУ). Водночас, за його словами, цього тижня парламент не зможе поставити це питання до порядку денного, «бо є процедура, і потрібно рішення комітетів, які запропонують декілька кандидатів».

Стосовно Антикорупційного суду А.Парубій зазначив, що відбувається гостра дискусія між різними позиціями: однією ґрунтовнішою, але довготривалою, і другою - щодо створення окремої палати суддів. «Важко взяти приклад інших країн через відсутність аналогії», - додав він і повідомив про рішення направити дві концепції до Венеціанської комісії, за допомогою якої і визначитись. «Ми зможемо отримати думку найбільш авторитетної європейської інституції, яка надасть легітимності цьому процесу, - зазначив Голова Верховної Ради. - Венеціанська комісія зніме політичний аспект, і тоді є впевненість на 99%, що це рішення пройде».

За словами Ребекки Хармс, «Антикорупційний суд унеможливить вибіркове правосуддя і забезпечить прозорість».

Голова Верховної Ради наголосив на важливості, у першу чергу, збереження країни. «Наш Майдан не закінчився. Для того, щоб не дати Україну перетворити на колонію Росії, сотні студентів пішли на фронт і полягли там за ідеали Майдану. Так само і зараз стоять там на фронті за ідеали Майдану. Є спроби протиставити боротьбу з корупцією і безпекою, але якщо не зберегти державу, то не буде і боротьби з корупцією», - підкреслив він.

У зустрічі взяли участь:

- Голова групи, депутат Європейського Парламенту (політична група Альянс лібералів і Демократів за Європу, Литва) Петрас Ауштрявічіус,

- Член групи, депутат Європейського Парламенту (політична група Європейські Консерватори і Реформісти, Польща)  Анна Фотига,

- Член групи, депутат Європейського Парламенту (політична група Зелених / Європейський Вільний Альянс, Німеччина) Ребекка Хармс.