На Вінниччині святкування 30-річчя Незалежності України  завершуються масштабним культурно-мистецьким  дійством -  XVIII Міжнародним фестивалем ім. П.І. Чайковського та Н.Ф. фон Мекк, який вражатиме глядачів як розмахом так і кількістю репертуарних прем’єр. Фестиваль проходитиме за підтримки Вінницької обласної державної адміністрації та обласної Ради за сприяння народного депутата України Ірини Борзової.

Фестивальні концерти традиційно проходитимуть у залі Вінницької обласної філармонії ім. М.Д. Леонтовича з 31 серпня по 4 вересня і завершаться «фестивалем у фестивалі» на території колишньої садиби баронеси фон Мекк у Браїлові, яка  5 вересня перетвориться на творчий майданчик «Чайковський Music Day».

Останні приготування, а саме важливі організаційні питання заключного  дня  фестивалю в м. Браїлів, обговорили сьогодні на засіданні оргкомітету в ОДА під головуванням Першого заступника Голови облдержадміністрації Наталі Заболотної. Під час обговорення Наталя Заболотна акцентувала увагу на якості підготовки:«Залишилось лише декілька днів до фестивалю, тож необхідно об’єднати зусилля усіх профільних служб для того, щоб провести цей захід на найвищому рівні», - підкреслила Наталя Заболотна. 

Традиційний щорічний міжнародний фестиваль класичного мистецтва імені П.І. Чайковського та Н.Ф. фон Мекк розпочинає свій марафон вже завтра.

За словами начальника Управління культури та креативних індустрій Департаменту  гуманітарної політики Вінницької ОДА Ольги Дернової, цьогоріч формат заходу дещо змінений. І хоча фестиваль проходитиме  у незвичні терміни, але за кількістю репертуарних прем’єр стане чи не найяскравішим за останні роки. Склад учасників – «all stars» української академічної сцени, більше 250 артистів задіяні у фестивальних концертах, тож члени оргкомітету максимально враховували кожну деталь, як то: освітлення території, безпека артистів і глядачів, медичний супровід, якісне харчування, чистота території, облаштування сцени та дитячої зони розваг тощо. Всі організаційні питання узгодили з представниками виконавчої влади м. Браїлова та керівництвом Жмеринського району і дали відповідні доручення.

 Організатори XVIII Міжнародного фестивалю ім. П.І. Чайковського та Н.Ф. фон Мекк максимально подбали про те, аби глядачі повною мірою могли насолодитись святом класичної музики.

Отже,  відкриє фестиваль 31 серпня Симфонічний оркестр філармонії під керівництвом музичного директора проєкту, заслуженого діяча мистецтв України та культури Польщі Георгія Куркова, у співпраці із зіркою молодої генерації української фортепіанної школи Антонієм Баришевським (Київ).

Другий фестивальний день, 1 вересня, ознаменований приїздом ансамблю баяністів-віртуозів AKKO QUARTET (Київ). Нещодавно колектив повернувся із Португалії з блискучою перемогою в одному із найпрестижніших конкурсів світового рівня – «Trophy Mondial», і знову готовий вражати нас майстерним виконанням відомих композицій у власних аранжуваннях.

2 вересня Академічний камерний оркестр «Арката» на чолі з маестро Курковим та заслуженим артистом України Назарієм  Пилатюком (скрипка, Львів) запрошують на танцювальну вечірку. В програмі – популярні танці усіх епох – від барокової Чакони до актуального Танго.

3 вересня - вокальний вечір у новому форматі:  Салон-концерт «Ніч Чайковського». Театралізоване дійство у виконанні солістів філармонії: народної артистки України Ірини Швець (сопрано), заслуженої артистки України Наталії Лановенко (сопрано), Володимира Полторацького (тенор), Герарда Карпенка (баритон). В програмі бере участь Подільський камерний хор «Леонтович-капела» під керівництвом Ольги Бабошиної. Спеціальний гість – соліст Одеського національного академічного театру опери та балету, лауреат Міжнародних конкурсів Юрій Дудар (баритон). Концертмейстери: Олеся Францужан, Олена Пєнєва, Марія Александрова.

4 вересня – в рамках Всеукраїнського гастрольного туру до 30-річчя Незалежності України урочистий концерт Національного заслуженого академічного симфонічного оркестру України під орудою лауреата Національної премії України ім. Т.Г. Шевченка – народного артиста України Володимира Сіренка. Соліст – Максим Грінченко.

Головна мистецька подія заключного дня XVIII Міжнародного фестивалю ім. П.І. Чайковського та Н.Ф. фон Мекк у Браїлові 5 вересня – балет П.І. Чайковського «Лебедине озеро», який відбудеться о 20- й годині просто неба.

Виконавці: Академічний симфонічний оркестр Хмельницької обласної філармонії (диригент – Тарас Мартиник), Український балетний театр «Прем’єра» та солісти Львівського Національного театру опери та балету ім. С. Крушельницької (балетмейстер – Олег Петрик).

Також на глядачів чекає унікальний проект «Вокальні універсалії», який презентують Академічний камерний оркестр «Арката» (диригент – Василь Журбенко), Подільський камерний хор «Леонтович-капела» (художній керівник – Ольга Бабошина), квартет «Експромт», народна артистка України Ірина Швець (сопрано), заслужена артистка України Наталія Лановенко (сопрано), Володимир Полторацький (тенор), Герард Карпенко (баритон), Олександр Онофрійчук (тенор), спеціальний гість – лауреат Національної премії України ім. Т.Г. Шевченка, народний артист України Анатолій Кочерга (бас).

У парковій зоні та на стадіоні біля садиби баронеси фон Мекк гості фестивалю зможуть долучитись до  різноманітних мистецьких локацій : це і виступи камерних колективів, святковий ярмарок, фудкорти та фотозони, а також цікава інтерактивно-розважальна програма як для дорослих так і для найменших відвідувачів.