29 серпня - День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави.

Для вшанування українських героїв було обрано саме цю дату, пов’язану з трагічними подіями на Сході України, коли під час Іловайської операції українська армія зазнала найбільших втрат.

Голова обласної державної адміністрації, звертаючись до вінничан, зауважив: «У річницю Іловайської трагедії вшановуємо пам’ять воїнів, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Слава нашим Героям, слава нашим воїнам, які сьогодні на фронті захищають Україну від російської агресії».

Бої під Іловайськом у серпні 2014-го стали одним з переломних моментів війни на Сході України: Збройні сили України втратили ініціативу на Донбасі та перейшли від атаки до оборони.

Важкі втрати спонукали українське керівництво до укладення Мінського перемир'я в рамках контактної групи Україна — Росія — ОБСЄ із залученням представників російських бойовиків.

Лише на кінець серпня 2017 року практично завершено процес встановлення, ідентифікації і перепоховання загиблих.

Упродовж цих років тривають дискусії щодо цієї трагедії. Дані про втрати різняться й сьогодні. За офіційними даними, під час Іловайської операції і подальшого розстрілу в так званому «зеленому коридорі» 366 українських воїнів загинули, 429 - отримали поранення різного ступеня тяжкості, 300 - потрапили у полон.