26 серпня у приміщенні обласної державної адміністрації відбулась зустріч керівництва області з делегацією Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ у м.Чернівці.

До складу делегації увійшли: в.о. Координатора групи спостерігачів СММ ОБСЄ у м. Чернівці Недім Услан, спостерігачка СММ ОБСЄ у м. Чернівці Віолета Чавковська-Донелі, спостерігач СММ ОБСЄ у м. Чернівці Івс Фервекен та перекладачка СММ ОБСЄ у м. Чернівці Антоніна Канчій.

Спілкуючись із представниками місії ОБСЄ, Голова обласної державної адміністрації Сергій Борзов поінформував про стан безпекової та епідситуації в області, а також ознайомив із результатами впровадження реформи децентралізації. 

У зустрічі також взяли участь: заступник Голови ОДА Сергій Здітовецький, директор Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку обласної державної адміністрації Володимир Мережко, директор Департаменту з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами облдержадміністрації Сергій Вовченко, а також заступник директора Департаменту охорони здоров’я та реабілітації ОДА Тетяна Бондаренко.

Інформуючи про стан справ у в регіоні, Сергій Борзов зазначив, що на сьогодні в області стабільна криміногенна ситуація та більш сприятлива, порівняно з іншими регіонами.

Щорічно в області реєструється близько дев’яти тисяч злочинів, більше  половини з них мають корисливо-майновий характер.

«Рівень злочинності продовжує знижуватись. Зокрема, за підсумками семи місяців показник знизився на 10%. На сьогодні важливим пріоритетом роботи поліції залишається протидія організованій злочинності. Особлива увага приділяється питанню гарантування публічної безпеки та порядку на території області. У середньому на добу до охорони публічної безпеки та порядку в області залучається близько пів тисячі працівників поліції та 50 членів громадських формувань. Щодня на виклики скеровуються близько 200 нарядів поліції. Наша основна мета – безпека людей та оперативне надання допомоги усім, хто її потребує», - підкреслив Голова ОДА.

Очільник області також поінформував про ситуацію на прикордонних з областю територіях та розповів про боротьбу проти незаконного зберігання та торгівлі зброєю.

Заслухавши інформацію, в.о. Координатора групи спостерігачів СММ ОБСЄ у м. Чернівці Недім Услан зазначив: «Головна мета місії ОБСЄ – сприяти миру та стабільності в Україні. Мені, як колишньому військовому офіцерові, відомо, що безпека в країні тісно пов’язана із загальною ситуацією та безпекою у Європі загалом, тож ми завжди готові тісно співпрацювати з обласними державними адміністраціями, і, безперечно, готові робити те, що повинні – сприяти стабільності та миру в Україні».

Під час зустрічі представники делегації також поцікавилися питанням епідситуації в області та протидії COVID-19.

Голова ОДА повідомив, що наразі Вінниччина перебуває на 6 місці в Україні за темпами вакцинації, яка є головним захистом від коронавірусної хвороби.

 «Коли в країні було значне зростання кількості хворих на ковід, обласна команда спрацювала відмінно, тож ми не потрапили до червоної зони. – зауважив Сергій Борзов. – Одним із показників введення в регіоні «червоної зони» була наявність ліжок з киснем. Ми створили 3,5 тисяч ліжкомісць з киснем, а загальне навантаження склало лише 78%. Саме тому ми не потрапили до червоної зони. Це також був сприятливий показник і для економіки області».

Спілкуючись із представниками місії ОБСЄ, Сергій Борзов також зупинився на результатах реформи децентралізації, підкресливши: «Одним з головних завдань нашої держави, в рамках впровадження реформи децентралізації, було і залишається створення спроможних громад, які зможуть забезпечити сталий місцевий розвиток і надання якісних послуг. У червні 2020 року Урядом України було затверджено новий адміністративно-територіальний устрій базового рівня. Після перших місцевих виборів, які відбулися 25 жовтня минулого року,сформувалися нові самоврядні органи територіальних громад, які почали працювати в нових територіальних, організаційних та бюджетних умовах. Між іншим, в Україні сформовано 1469 територіальних громад, в тому числі в області - 63 громади, які об’єднали 707 місцевих рад. Площа громад становить 26,5 тис. кв. км., а населення налічує 1 529,1 тис. осіб. На сьогодні в Україні у творено 136 районів замість старих 490, в тому числі в області створені 6 районів у новій конфігурації, а старі 27 ліквідовані».

Підбиваючи підсумки зустрічі, сторони зазначили, що завжди готові до активної співпраці.