Голова Парламенту Дмитро Разумков підписав Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання розвитку галузі електричного транспорту в Україні» (№ 3476).

Документ має на меті стимулювання розвитку виробництва в Україні електромобілів, зарядних пристроїв та комплектуючих виробів до них. Зі свого боку, це дозволить створити нові робочі місця та збільшити частку автовиробництва й суміжних галузей у ВВП країни.

Згідно із Законом, тимчасово до 1 січня 2031 року звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції із ввезення в Україну товарів підприємствами, які мають, створюють або модернізують виробничі потужності для промислового виробництва електромобілів.

Законом також тимчасово, до 1 січня 2026 року, звільняються від оподаткування ПДВ операції із ввезення на митну територію України та з постачання на митній території України нових транспортних засобів, оснащених двигунами внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням, що працюють виключно на стисненому природному газі метані, зрідженому природному газі метані або біогазі. 

Дмитро Разумков також підписав Закон України «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо стимулювання розвитку галузі електричного транспорту в Україні» (№ 3477).

Згідно з документом, до 1 січня 2031 року товари, що ввозяться на митну територію України підприємствами, які мають, створюють або модернізують виробничі потужності для промислового виробництва транспортних засобів, звільняються від оподаткування ввізним митом, якщо вони ввозяться підприємствами для власного виробництва.

Зазначені законодавчі ініціативи направлені на підпис Президенту України.