За останні три роки реформування та шлях перетворення на краще пройшла не лише українська армія, а й українська військова медицина, наголошує Президент Петро Порошенко. На момент початку бойових дій Росії проти України не забезпеченим була не лише армія, а й медики на полі бою, у військовослужбовців не було навіть аптечок, не говорячи вже про броньований транспорт для вивезення поранених та медичну авіацію, спеціальну техніку, нагадав Глава держави.

"На сьогодні забезпеченість особового складу індивідуальними медичним аптечками наблизилася до ста відсотків, кожен воїн нарешті має таку. Але хочу вас запевнити – забезпечення аптечками – то було найпростіше", - зазначив Президент під час виступу у Покровську Донецької області..

«Та держава разом з волонтерами взялася до справи. Ми створили сучасну інфраструктуру військової медицини і зараз ми на марші для того, щоб адаптувати її військову медицину України повністю під стандарти НАТО. Зараз перша допомога надається на полі бою протягом так званої «золотої десятихвилинки». Це десять хвилин, коли оперативність цінується набагато вище за золото. І на щастя евакуація поранених здійснюється новітнім адаптованим санітарним транспортом», - наголосив Петро Порошенко.

Сьогодні військові медики отримали більше 20 нових машин, які розроблені за технічними умовами Міністерства оборони з урахуванням бойового досвіду і тих вимог, яким вони мають відповідати. «Це повна проходимість, кліринс, умови для роботи медичного працівника, найбільша кількість важкопоранених, яких можна евакуювати. Умови, починаючи з кондиціонера і закінчуючи медичним обладнанням та забезпеченням штучного дихання і багато іншого, про що в 2014 році ми не могли навіть мріяти», - підкреслив Президент.

Він також зазначив, що процес оновлення, осучаснення та поставок військової техніки триває. Зокрема, сьогодні було представлено новітній мобільний рентген-кабінет та новітню мобільну операційну, оснащену за останнім словом техніки. «Коли не буде можливості евакуювати, операції на кращому обладнанні будуть проводитися безпосередньо в місці розташування мобільної операційної», - сказав Петро Порошенко.

Президент зауважив, ця мобільна операційна вирушає у Авдіївку і  буде надавати допомогу українським воїнам, які захищають Україну і додав, що не лише захисники нашої держави матимуть змогу лікуватися, до військових лікарів за допомогою зможе звертатися і цивільне населення.

Глава держави також повідомив, що за його дорученням державне оборонне замовлення лише цього року передбачає закупівлю більше ста одиниць медичної повнопривідної санітарної військової техніки. «І це - до наявних зараз, вже трьохсот одиниць», - зауважив він. Крім того, наголосив Президент, розроблені повноцінні пересувні військові шпиталі, які замінять старі, що працювали на базі автомобілів ГАЗ-66.

За його словами, задля надання своєчасної та швидкої медичної допомоги пораненим воїнам скорочена відстань транспортування, вертольотні майданчики збудовані безпосередньо в шпиталі, що дає можливість здійснювати евакуацію військовими гелікоптерами, застосовується і евакуаційна автомобільна техніка, залізниця, санітарні літаки АН-26 «Віта» та інші. Також у зоні АТО для надання невідкладної допомоги знаходяться чотири військові мобільні госпіталі, а на базі 12 цивільних лікарень створено групу посиленого висококваліфікованого медичного персоналу, зазначив Петро Порошенко.

«На бойовому чергуванні знаходяться не тільки українські військові, які зі зброєю в руках захищають нашу державу, а й українські медики, професори, кандидати і доктори наук, доценти, які вже третій місяць перебувають у шпиталі для надання невідкладної медичної допомоги», - наголосив Глава держави.

Він також повідомив, що в окремих цивільних лікувальних закладах МОЗу до 30% ліжкового фонду зарезервовано для потреб лікування поранених військовослужбовців. Однак, Президент висловив побажання, щоб цей резерв ніколи не використовувався.

«Головне, чого прагне український народ і я, як український Президент – це щоб на українську землю прийшов мир, щоб російські війська забралися з нашої священної землі і щоб Україна повернула собі окуповані частини Донбасу і анексований Крим», - резюмував Петро Порошенко.