9 липня виповнюється 20 років з дня підписання Хартії про особливе партнерство між Україною та Організацією Північно-Атлантичного договору. Це один з основоположних документів у відносинах України з НАТО
Угода була підписана Україною, Генеральним секретарем НАТО Хав’єром Соланою та лідерами 16 країн-членів НАТО 9 липня 1997 року під час Мадридського саміту.
Тому уже давно настав час чітко законодавчо встановити наш безпековий зовнішній курс - курс на членство в НАТО.
Єдине об’єднання вільних країн, яке може ефективно боротися проти російської агресії - Північноатлантичний союз

Наша армія за три роки боїв на Східному фронті стала однією з найефективніших військових потуг на європейському континенті.
Тому переконаний - членство України в НАТО також посилить сам Альянс.
Ми єдина армія у світі, яка має досвід боротьби з однією з найбільших глобальних небезпек у світі - агонізуючою ядерною недоімперією Путіна.
Тому логічне продовження боротьби - подальше реформування армії до стандартів НАТО.
Також хочу наголосити, що сьогодні українське суспільство консолідоване, й курс на НАТО має найбільшу підтримку з часів відновлення Незалежності.

Цим законопроектом ми незворотно закріплюємо в законах «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики» та «Про основи національної безпеки України» - головний безпековий курс України - членство в НАТО.

Переконаний, що Північноатлантичний щит зміцнений Україною, стане надійним бар’єром від московської орди, яка, на моє глибоке переконання, ніколи не змириться з існуванням вільної України на її кордонах. І не має різниці, який би путін її не очолював.

Прошу підтримати цей надважливий законопроект!

Довідково: Парламент підтримав проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо зовнішньополітичного курсу України) (№6470) 276 голосами.