Подальша децентралізація та створення госпітальних округів сприятимуть підвищенню якості медичних послуг в Україні і посилять конкурентність закладів охорони здоров'я. Про це сказав Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман у ході засідання Національної Ради реформ при Президентові України, присвяченого обговоренню проекту медичної реформи.
Глава Уряду звернув увагу, що ключова мета реформи - запровадження принципу "гроші ходять за людиною", що передбачає фінансування медичних послуг, а відтак - відкриває для людини вибір, де і як лікуватися, і забезпечує вищу якість лікування.
Додатковим стимулом змін стане формування в Україні системи госпітальних округів. Ефективність саме такої організації медичної допомоги доводять 13 областей, де розпочинається реалізація відповідних пілотних проектів, в основі яких – не кількість лікарень, а якість медичних послуг, наявність обладнання та досвідчених лікарів, здатних вилікувати людину.
Фінансову сторону питання, за словами Глави Уряду, забезпечують процеси децентралізації, які дозволяють місцевій владі вкладати більші кошти в розвиток медицини на місцях.
"Наше завдання сьогодні - інвестувати у якість і доступність охорони здоров'я. Децентралізація буде у цьому допомагати. Сьогодні мільярди гривень знаходяться на місцях, і ці кошти можемо використовувати. Приклади вже є - місцеві органи влади створюють якісні заклади охорони здоров'я", - зазначив Володимир Гройсман.