Голова Верховної Ради Андрій Парубій, перебуваючи в Італії з візитом, зазначив під час зустрічі з Головою Палати Депутатів Італійської Республіки Лаурою Болдріні високо оцінив зусилля Італії по відношенню до України. «Для нас дуже важливі Ваша підтримка щодо територіальної цілісності країни у такий непростий період», - сказав він і подякував за важливий внесок у наданні безвізового режиму Україні, зазначивши, що «це був сигнал, який має ще й велике символічне значення». «Європейська інтеграція – це найважливіший напрямок зовнішньої політики нашої країни», - додав він.
Голова Верховної Ради зауважив, що євроскептицизм дуже часто стимулюється ззовні, зокрема, Росія намагається уповільнити євроінтеграцію. Агресія проти України зумовлена ще й тим, що Україна обрала напрямок євроінтеграції, а український народ, який вийшов на Майдан, - власне, обрав європейський напрямок.

Своєю чергою, Лаура Болдріні зазначила, що така ж позиція у всіх держав - членів НАТО по відношенню до питання територіальної цілісності. Вона підкреслила, що надання безвізового режиму Україні було дуже важливим сигналом, і зазначила, що українська діаспора, яка проживає в Україні, українські громадяни роблять свій вагомий внесок в економічний розвиток Італії. «Це вже наша частина життя. Дуже добрі люди і гарні працівники», - додала вона.
Голова Палати Депутатів також зазначила, що Європейський Союз має стати більш об’єднаним, особливо в умовах, коли Сполучені Штати виходять з багатосторонніх угод, а з іншого боку Росія має на меті послабити ЄС. «Ми маємо важливу нагоду посилити інтеграційні процеси, - сказала Пані Болдріні. - Має бути Федеральний союз держав - Сполучені штати Європи, аби посилити нашу вагу на міжнародній шахівниці».
Л.Болдріні підкреслила, що як Голова Італійської Асамблеї вона «продовжить докладати зусиль до залучення голів інших парламентів, аби посилити цей шлях». Голова Палати Депутатів повідомила, що активно просувала документ про більшу політичну інтеграцію, «і вже 15 голів парламентів підписали декларацію – ті, які готові розділити суверенітет з європейськими інституціями у напрямку політичної єдності та економічного зростання і дійти до Федеративного союзу держав на чолі з Італією, Францією, Німеччиною і Люксембургом». «Це вже Європа двох швидкостей. Зараз нас уже 15», - наголосила вона.
Однією з важливих тем зустрічі стало обговорення інформаційної безпеки країн світу. Зокрема, Пані Болдріні підкреслила, що фейкові новини присутні на всьому інформаційному просторі, у політичних дебатах, вони можуть нівелювати демократичні завоювання, скомпрометувати європейських політиків. У цьому контексті вона повідомила, що в італійському парламенті створено два комітети – з питань інтернету та проти всіх форм дискримінації і ненависті. ««Фейкновини» і дезінформація поєднуються, спонукають людей до агресивної поведінки, це впливає на електорат і, у свою чергу, впливає на результати виборів, - сказала Пані Лаура. – Зараз ми розпочинаємо розслідування, звідки починаються фейкові новини і хто їх продукує та поширює, бо ми маємо виклик дезінформації». .
А.Парубій зазначив, що це дуже добра ідея, адже «інформаційна складова не менш важлива, аніж міліарна». «Завдання тих, хто створює фейкові новини, - завоювати уми людей, а вже потім приходять танки. Автори рейкових новин користуються тими досягненнями, які створив ЄС – свободою слова та свободою інформації. Потрібно зупиняти ті фейки, які пропагують ненависть!» - підкреслив А.Парубій.
Учасники розмови погодились із тим, що дуже важко заблокувати інформацію, водночас, необхідно інтенсивніше працювати у плані культури – вчити молодь критичному сприйняттю, розрізняти фейки і правду, дати людям необхідний інструмент. Також, на думку спікерів, мають бути не лише закони щодо оффлайн-новин, а й щодо онлайн - не може діяти враження, що онлайн все можливо, що це нічия земля.
А.Парубій підкреслив, що поруч із питанням культури стоїть питання національної безпеки. Він нагадав, що перебуваючи на посаді Секретаря Ради Національної безпеки і оборони, вивчав, як з’являються дестабілізаційні інформаційні хвилі і фейки, та поінформував, що понад 10 тисяч людей отримують зарплату за поширення фейків, зокрема, через соціальні мережі, мають єдину мету, шляхом різних форматів повідомлень переслідують єдиний кінцевий результат. Тому, на його переконання, питання культури самостійно не вирішить проблему, особливо з урахуванням того, що Росія використовує новітні засоби у питаннях інформаційних атак та інших дій.
Пані Болдріні заявила, що немає сенсу у тому, щоб «кожна окрема країна створювала окреме законодавство, тому що мережа - вже без кордонів», нагадавши про останні розслідування щодо впливу Росії на виборчий процес у США. «Це абсолютно нова сфера, щодо якої ми маємо знайти рішення, - сказала вона. - Необхідно здійснити європейську інформаційну політику і розділити її з усіма світовими партнерами. Новітні платформи, які мають понад 2.5 млрд. користувачі, - це надзвичайно потужні засоби, тому потрібно співпрацювати з ними для вирішення питань прав та захисту честі і гідності».

А.Парубій наголосив на правильності означених тез, і зокрема, щодо необхідності захисту честі і гідності за образи у соціальних мережах. У цьому контексті він висловився за використання не анонімних «нікнеймів», а за відкритість у мережі. «Відсутність правил не означає свободу, а робить людей вразливими. Слабкі люди потребують правил для захисту, - сказав він і додав, що якби ми реалізували цю ідею, «боти в Росії не мали б такої можливості щодо дестабілізації ситуації в Україні. Ми можемо об’єднувати зусилля, бо кіберзахист – це також сфера, якою має опікуватися НАТО».

А.Парубій поінформував італійських парламентаріїв щодо перебігу реформ в Україні, ситуації на Сході країни та наголосив на необхідності посилення міжпарламентської співпраці, яка «стане запорукою боротьби з ключовими викликами». «Головне завдання - досягти, щоб в Україні і світі не гинули люди. Має бути не лише благо від участі в ЄС, а й відповідальність», - сказав Голова Парламенту, погоджуючись щодо європейської солідарності.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій підписав Меморандум про взаєморозуміння між Верховною Радою та Палатою Депутатів Республіки Італія. Такий Меморандум Італія має з 14 парламентами світу, і підписання документу свідчить про високу оцінку Палатою Депутатів міжпарламентських зв’язків з Верховною Радою України.