4 березня у режимі онлайн відбулась перша консультація української та молдовської сторін щодо реалізації масштабного проекту – будівництва мосту «Ямпіль-Косеуць» через р. Дністер.

Нагадаємо, що амбітну ідею озвучив Президент України Володимир Зеленський 12 січня на брифінгу після переговорів з Президентом Республіки Молдова Майєю Санду.

Сьогодні, в рамках онлайн консультації, сторони, включаючи представників робочих груп, обговорили організаційні моменти зустрічі, яка відбудеться найближчим часом на Вінниччині з метою уточнення основних аспектів реалізації важливого інфраструктурного проекту.

Під час наради начальник Управління міжнародного співробітництва та протоколу Міністерства інфраструктури України Тетяна Мальцева зауважила, що питання стосовно втілення державного проекту координується на найвищому рівні з боку України, також проводиться активна робота на рівні робочої групи, до якої залучені представники низки профільних відомств центрального та регіонального рівнів.

Зауважимо, що проект реалізовуватимуть «з нуля», тобто з урахуванням нового техніко-економічного обґрунтування, що також передбачає узгодження багатьох аспектів з Республікою Молдова. Між іншим, має бути прийнята міжурядова угода сторін. І лише після цього буде прийнято рішення, де саме будуватиметься міст, де знаходитимуться контрольно-пропускні пункти на території України чи Республіки Молдова. Все це буде визначено відповідним проєктом.

Сьогодні в консультаційній нараді взяли участь представники Державної прикордонної служби України, Укравтодору, Державної митної служби, Вінницької обласної державної адміністрації.

Під час онлайн зустрічі заступник голови ОДА Олександр Піщик підкреслив: «Важливо, що ми маємо можливість обговорити організаційні моменти майбутньої зустрічі. Зауважу, що цей проект справді є знаковим та вкрай важливим для нас, тож ми готові до співпраці та максимально сприятимемо проведенню зустрічі на Вінниччині».

Зауважимо, що попередньо зустріч планується на 10 – 11 березня 2021 року.  

Заплановане будівництво сучасної магістралі, яка з’єднає Київ та Кишинів, дозволить скоротити подорож між столицями наших держав до 5 годин.

Між іншим, спорудження мосту дозволить створити автомобільний транспортний коридор, який може стати найшвидшим маршрутом з центрального регіону України до країн Центральної та Південно-Східної Європи. Окрім активізації торгівлі та покращення людських контактів, ця магістраль відкриває інші можливості, зокрема, суттєво скорочує шлях до Румунії, Болгарії, Греції.