Сьогодні, 2 березня, в оновленій залі Вінницького обласного краєзнавчого музею відбулась презентація відреставрованого славнозвісного «стола Петлюри», присвячена сторіччю Визвольних змагань (1917–1921) на теренах Поділля.

Гостей привітав голова Вінницької обласної державної адміністрації Сергій Борзов, заступник начальника відділу культурно-мистецьких установ Ольга Зелінська, заступник голови обласної Ради Ігор Івасюк, голова постійної комісії обласної Ради з питань освіти, релігії, культури, молоді та спорту Наталія Замкова, директор Вінницького обласного краєзнавчого музею, заслужений працівник культури України Катерина Висоцька.

«Цей стіл пережив не одну владу. Його пересовували в різні кабінети, за ним підписували доленосні документи...Мимоволі він став свідком багатьох знакових подій не лише для Вінниці,- зауважив Сергій Борзов.- Можливо, і цього року – до 30-річчя Незалежності України, на ньому і я підпишу важливий документ. Хтозна…Дякую за таку пропозицію директорці музею – Катерині Іванівні Висоцький».

Під час презентації відбулась цікава розмова з історії експонату «Стіл Петлюри» в який взяли участь Генеральний директор Національного науково-дослідного реставраційного центру України, заслужений працівник культури України Світлана Стрєльнікова, завідувач науково-дослідного відділу реставрації меблів та етнографічних предметів з дерева, художник-реставратор вищої кваліфікаційної категорії Олександр Закусило та художник-реставратор науково-дослідного відділу реставрації меблів та етнографічних предметів з дерева Сергій Голуб.

Так склалося історично, що Вінниця на досить складному, відповідальному етапі революції тричі ставала місцем перебування урядових структур Української Народної Республіки (УНР). Вперше — у кінці листопада та в грудні 1918 р. в ході антигетьманського повстання, очолюваного Директорією. Вдруге — у лютому-березні 1919 р. після відступу з Києва, і в останнє — у травні-червні 1920 р., після того, як польська армія здійснила похід на Україну (на основі Варшавського договору).

За цим вишуканим кабінетним столом ХІХ ст., ймовірно, працював Головний Отаман Симон Петлюра під час перебування уряду Директорії у м. Вінниця.

У музеї стіл знаходиться з 1965 р. Передали «подарунок» з вінницького міськкому партії, куди, найочевидніше, він потрапив із садиби під час революційних подій. Згодом було вирішено передати стіл до Вінницького краєзнавчого музею. Завдяки Івану Івановичу Зайцю — історику, археологу і краєзнавцю, який на той час очолював музей, унікальний стіл ХІХ ст. з червоного дуба залишився неушкодженим і зберігся до наших днів.

На сьогоднішній день є кілька версій щодо того, кому ж міг належати цей стіл. Можливо, це були любителі старовини або масонське товариство, яке діяло у місті. Пізніше з’явилася версія, що стіл належав родині Ґрохольських, а в часи Директорії він стояв у кабінеті Симона Петлюри. Існує велика ймовірність, що за цим столом Головний Отаман Симон Петлюра проводив переговори з Маршалком Польщі Йозефом Пілсудським, який 16 травня 1920 р. перебував у Вінниці.

Під час однієї з наукових конференцій, яка відбулася у Вінницькому педагогічному університеті ім. М. Коцюбинського, польські історики презентували документальні хроніки, де фігурував цей стіл. Музейники впізнали його за стільницею та розкішним різьбленням. Світлини «Стола Петлюри» зустрічаються у багатьох джерелах, зокрема й пресі, коли йде мова про Пілсудського і польсько-українські відносини.

Стіл вражає своєю величністю та композиційністю: ніжки у вигляді лежачих левів з відкритими пащами; всю поверхню займають різьблені композиції; підстілля прикрашене різьбою з рослинним орнаментом, символічними знаками масонського типу (півмісяцем, зірками, двома схрещеними молотами),  геральдичними знаками, грифонами, поясними чоловічими фігурами тощо.

Вперше стіл презентували громадськості у травні 2018 р. на виставці з нагоди річниці Української революції. Тоді й виникла ідея реставрувати раритет.

Реставрація відбувалася у Національному науково-дослідному реставраційному центрі України (м. Київ) з листопада 2018р. по лютий 2021 року. Здійснив реставраційні заходи завідувач науково-дослідного відділу реставрації по дереву художник-реставратор вищої кваліфікаційної категорії Олександр Закусило. Майстер зняв старий клей та фарбу, відновив розкішну стільницю з масонськими зображеннями, котра відшарувалася. Крім того, реставрував різноманітні різьблення людських фігур і тварин. Оскільки на двох ніжках стола не вистачало левів, то реставратор заново їх відтворив в оригінальний спосіб, склеюючи дубові дошки між собою так, щоб утворилася голова тварини. Доповнив втраченими деталями.