Про безпеку та ефективність використання вакцин від коронавірусної хвороби розповів заступник директора Вінницького обласного центру громадського здоров’я Олег Лук’янович.

Нагадаємо, що вакцинація в Україні і у Вінницькій області стартувала 24 лютого. Наразі наша держава отримала 500 тис. доз вакцини проти COVID-19 AstraZeneca (Covishield). Загалом Україна закуповуватиме 4 різних види вакцин. Як зазначив Олег Лук’янович відрізняються ці вакцини способом виробництва активного компоненту, на який виробляється імунітет.

«Над розробкою саме вакцини AstraZeneca (Covishield) працювали провідні наукові установи світу, а саме університет Oxford, який багато років займається розробками вакцин. До співпраці було залучено компанію AstraZeneca, яка є провідним виробником фармпрепаратів в світі і має великі виробничі потужності. Окрім того інститут сироваток Індії, який виробляє саме вакцину Covishield, є найбільшим виробником вакцин в світі. – зазначає фахівець, - В самій Індії щеплення проводять також вакциною Covishield і, днями, люди почали отримувати другу дозу цієї вакцини. Протягом 10 днів від початку вакцинації в Індії щеплення отримали понад 1 млн людей. Це досить вагомий результат».

Нажаль, Україна не має власних розробок вакцин і не виготовляє їх, а закуповує препарати з Франції, США, Індії, Болгарії, Бельгії та Республіки Корея.

Олег Лук’янович також розповів, що всі вакцини від коронавірусу, що нині застосовуються в світі, рекомендовані для використання відповідно до екстреного протоколу, розробленого Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Від стандартного протоколу його відрізняє скороченість у часі. Кількісні ж показники всі дотримано і він включає всі ті самі фази, що і стандартний протокол. Мова йде про дослідження на 1 фазі, коли їх проводять на 10-100 здорових людях, 2 фаза – дослідження від 100 до 1000 людей, при чому сюди включено хворих також. 3 фаза – дослідження за участю тисяч людей. І саме по вакцині AstraZeneca у дослідженні залучено понад 60 тис людей.

Загалом проведено 4 великих дослідження даної вакцини – у Великій Британії, Бразилії і Південноафриканській республіці.

«При використанні нового препарату, згідно з національним протоколом Індії, а українське законодавство в цьому подібне, необхідно провести дослідження серед 1500 учасників з числа місцевих жителів. Задля цього Індія залучила 1600 учасників. Таким чином, опираючись на проведені дослідження в інших країнах, бачимо, що в повній мірі доведено безпечність та ефективність згаданої вакцини. Адже говорячи про імуногенність вакцини Covishield маємо результат 65% через 8 тижнів після введення 1 дози, а через 4 тижні після введення 2-ї цей показник сягає майже 100%», - розповідає Олег Лук’янович.

Що стосується безпечності вакцинації, то, в першу чергу, мова йде про відсутність важких побічних дій. Побічні дії зустрічають при використанні будь якого препарату, в тому числі і вакцини Covishield, але вони не є суттєвими. Таким чином вказана вакцина не відрізняється від решти інших.

Багато інформації було щодо можливості чи не можливості використання вакцини для літніх людей. Але в лютому цього року була проведена перевірка ВООЗ і за її підсумками розроблено рекомендації що дозволяють використання вакцини Covishield для людей віком від 65 років.

«Головне, що маємо знати про вакцинацію від коронавірусу і про вакцини – це, на першому місці, їх безпека і ефективність. Варто пам’ятати, що на сьогодні ми не маємо іншої альтернативи окрім вакцинації – це єдиний спосіб убезпечитись від інфікування COVID-19», - резюмував Олег Лук’янович.

Вся інформація щодо вакцинації від коронавірусу в Україні та вакцин, які при цьому використовуються розміщена на порталі https://vaccination.covid19.gov.ua