Масштабні розслідування та затримання колишніх посадовців системи ліквідованого Міністерства доходів і зборів, започатковані правоохоронними органами України, мають бути доведені до логічного кінця, а боротьба із злочинцями має стати безкомпромісною. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, спілкуючись з журналістами в четвер.
«Я дуже хочу, щоб той, хто вкрав, сидів в тюрмі. Для мене це єдиний показник. Сподіваюсь, органи слідства швидко проведуть свою роботу. І навіть якщо будуть ухвалені рішення про заставу для підозрюваних, мають бути електронні браслети, слідкування за людьми аби вони не втекли. А саме головне – справедливий вирок українського суду», - сказав Глава Уряду.
Він звернув увагу, що одна із ключових змін, яка має відбутися в Україні, – зміна судової системи, перетворення її на найавторитетнішу гілку влади з найвищим ступенем довіри в суспільстві. «Тоді всі будуть розуміти, що не треба порушувати закон, треба його поважати. А якщо порушуєш – можеш опинитися за гратами, - сказав Глава Уряду. - Невідворотність покарання – не високопарні слова. Це те, що нам необхідно, як повітря. І головне, аби всі були безкомпромісні в цій боротьбі».
В цьому контексті Глава Уряду закликав учасників процесу – прокурорів та суддів – керуватися інтересами держави і прагненням будувати країну, а не знищувати її.
Коментуючи хід розслідувань та затримань, Володимир Гройсман відзначив, що розкриті наразі схеми існували роками. Посадовці та нечисті на руку підприємці використовували різні інструменти ухилення від сплати податків – і податкові майданчики, і конвертаційні центри, які займалися готівкою, і банально не сплачували податки до бюджету, направляючи їх в кишені можновладцям минулих часів у вигляді хабарів.
«Такий собі бандитський тип мислення. Всі про це знали, але не могли викрити. Зараз правоохоронна система викрила: МВС, Генеральна прокуратура, військова прокуратура. Це дуже добре, - сказав Глава Уряду. - Учора було проведено багато обшуків і скоординована робота, про яку на Уряді доповідав Арсен Аваков (глава МВС), свідчить про те, що дуже добре підготувалися, і не було витоку інформації - це супер. Треба завершити це вироком судів. Поліцейські, прокурори зробили свою роботу, суд має робити далі».