Сьогодні, 22 січня, за участю керівництва області та міста відбулось покладання квітів до пам’ятного знаку та мультимедійної стели пам’яті «Героям Небесній Сотні та Героям АТО/ ООС» і Вічного Вогню з нагоди відзначення 102-річниці Дня Соборності України.

У тяжкій і тривалій боротьбі за національне визволення, утвердження власної державності, український народ не раз переживав як гіркі, так і радісні події. Так розпорядилась історія, що упродовж століть землі України були розрізнені, належали до інших держав. Але день, за який українці боролись віками, таки настав: 22 січня 1919 року було проголошено Акт Злуки – акт про об’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки в єдину незалежну державу. Сьогодні весь український народ  iз вдячністю згадує тих героїв, якi словом i ділом, ціною власного життя вiдроджували незалежну Соборну Українську державу!

 «Щоб стати сильними – потрібно бути єдиними. Щоб стати єдиними – потрібно бути сильними. Досить розділень. Важливо пам'ятати, що соборність – це не тільки про територію. Це про єднання. Це постійна робота. Це щоденний рух,- зазначає голова облдержадміністрації Сергій Борзов.- Це завдання вчити себе розрізняти власні емоції і штучно накручені політиками. Поважати відмінності й інтереси інших у суспільстві – тих, хто на тебе не схожий, але з кого разом з тобою і складається наш народ. Та поступатися особистими амбіціями, коли це потрібно для спільного результату. На жаль, нас єднають і трагічні сторінки. Щодня, а особливо сьогодні, ми повинні гуртуватися, підтримувати одне одного»,- підкреслив очільник області.

У покладанні квітів з нагоди державного свята взяли участь керівники області та міста, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, учасники бойових дій на Сході України, військовослужбовці.

Присутні хвилиною мовчання вшанували героїв та схилили голови перед пам’яттю про загиблих за Соборність України.

 Від імені зібрання здійснено делеговане покладання гірлянд до скульптурної композиції «Дерево Свободи»; до Пам’ятного знаку Січовим Стрільцям - воякам Української Галицької армії; до Меморіальної дошки на честь перебування уряду УНР у Вінниці; до Бюсту Михайла Грушевського – українського історика, громадського та політичного діяча, Голови Центральної ради Української Народної Республіки (1917 – 1918); до пам’ятника українському державному та військовому  діячу часів Української революції 1917 – 1921 рр., Голові Директорії УНР, отаману війська та флоту УНР Симону Петлюрі; до меморіальної дошки Дмитра Марковича, який був Міністром юстиції в Уряді директорії та головою Подільської і членом Центральної Ради Української Народної Республіки; до меморіальної дошки Начальній команді Української Галицької Армії; до меморіальної дошки сотнику армії УНР Семену Якерсону; до меморіальної дошки Костянтину Василенку – громадському та політичному діячеві, члену Центральної Ради, генеральному  секретарю праці Української Народної Республіки в 1917 році.

Через карантин цьогоріч на Європейській площі не було заплановано концертної програми та масового дійства, проте дух єдності відчувався в урочистій ході військових, у жовто-блакитних прапорах,що тріпотіли на легкому вітрі, в букетах червоних троянд,  навіть у величності Вінницької вежі – символу міста і свідка подій часів Директорії УНР.

«Бережімо нашу Україну! З Днем Соборності! Українці - великий та сильний народ!»,- звертається до земляків голова облдержадміністрації Сергій Борзов.