іце-прем’єр-міністр – Міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський взяв участь у перших льотних випробуваннях лопатей українського виробництва, які розпочалися на території Льотно-випробувального комплексу АТ "Мотор Січ". Зокрема, відбулося випробування двох комплектів лопатей на вертольотах МІ-24 і МСБ-8. Їх випуск організовано АТ «Мотор Січ».

«Дійсно, це визначна подія для України, адже вона увійшла в п’ятірку держав світу, які виготовляють лопаті для важких вертольотів! А це значить ми маємо нові можливості для української армійської авіації та перспективи для розвитку експортних ринків», - зазначив Віце-прем’єр-міністр Олег Уруський.

Як зазначив президент підприємства В'ячеслав Богуслаєв, компанія працювала над створенням вітчизняних лопатей останні кілька років. Всього планують запустити в серійне виробництво близько 60 комплектів лопатей в рік, а в 2021 році в ході пілотного проекту – 20.

Під час польотів на українських лопатях пілоти продемонстрували управління вертольотами на глибоких віражах та бойовому маневруванні. За підсумком, у повітрі можна було побачити віраж з креном до 60 градусів, маневр «гірку» і розворот на гірці.

«Попередні старі лопаті вже вичерпали свій ресурс. Тепер же Україна має можливість вперше виробляти лопаті своїми силами. Це відкриває нову еру для наших вертольотів, що допоможе нам літати, навчатися і виконувати бойові завдання», - резюмував Олег Уруський.

Участь в цій події також взяв головнокомандувач ЗС України Руслан Хомчак. Він наголосив, що всі вертольоти МІ-24, а це 4 бригади армійської авіації, чекають цих лопатей. «Сьогодні ми побачили перші вертольоти з українськими лопатями, які піднялися в повітря. У нас вже є спільні плани з АТ "Мотор Січ", і ми сподіваємося, що вже в 2021 році нам вдасться серйозно підняти парк бойових вертольотів", - сказав Руслан Хомчак.