Новофастівська амбулаторія загальної практики сімейної медицини, що входить до складу Погребищенського центру первинної медико-санітарної допомоги, знаходиться в селі Новофастів за 25 км від міста Погребище.

Голова ОДА Сергій Борзов сьогодні відвідав новостворену амбулаторію, де ознайомився з умовами для прийому пацієнтів та роботи медпрацівників. В ході розмови, головний лікар Погребищенського ЦПМСД Іван Роздольський повідомив, що амбулаторія в с. Новофастів обслуговуватиме 2574 жителі дев’ятьох навколишніх сіл.

Як зауважив Сергій Борзов, лікувальний заклад забезпечений  медичним обладнанням згідно табеля оснащення, комп’ютерною технікою, необхідними меблями, холодним та гарячим водопостачанням і централізованим опаленням.

Амбулаторія розрахована на монопрактику, тут передбачена одна посада лікаря – сімейний лікар вищої категорії – Любарська Катерина Михайлівна,   дві посади медичної сестри, одна посада молодшої медичної сестри та посада водія. Окрім того, проєктом будівництва передбачено житло для сімейного лікаря.

Керівник регіону поцікавився, як забезпечуються в амбулаторії комфортні умови доступності та перебування людей із особливими потребами. Варто зазначити, що заклад обладнаний пандусами та інклюзивною вбиральнею з поручнями.

Почув голова ОДА і слова вдячності за збудовану амбулаторію від місцевих жителів, а також від лікарки - Катерини Михайлівни Любарської. У неї 37 років стажу. Люди її тут чудово знають, поважають і довіряють своє лікування. Тепер лікарка зможе піклуватись про пацієнтів у комфортних умовах – у сучасній амбулаторії.

«Основним завданням новозбудованої амбулаторії є своєчасне надання невідкладної допомоги жителям об’єднаної громади, покращення якості медичних послуг та умов праці медичного персоналу», – зазначив Сергій Борзов.

Наразі в амбулаторії підписано 1500 декларацій із сімейним лікарем. Є можливість взяти аналіз крові, провести експрес-тестування на тропоніни, ВІЛ, вірусний гепатит, на виявлення антитіл до вірусів грипу та COVID-19. А за допомогою телемедичного обладнання є можливість запису та передачі на вторинний чи третинний  рівень електрокардіограм, з онлайн консультацією   вузького спеціаліста.

Будівельні роботи розпочалися у травні 2019 року. Загальна кошторисна вартість проєкту склала майже 9,5 млн грн. Всього з початку будівництва виконано робіт на суму 9387,155 тис. грн, у тому числі: 8429,4 тис. грн - кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров'я у сільській місцевості; 957,755  тис. грн (10% від вартості будівництва) – за рахунок коштів місцевого бюджету. Для забезпечення своєчасної, якісної, в тому числі невідкладної, первинної медичної допомоги та обслуговування пацієнтів за місцем їх проживання амбулаторія оснащена санітарним автомобілем за рахунок коштів держбюджету і співфінансування з місцевого.

Після відкриття амбулаторії голова ОДА завітав до Погребищенського районного суду Вінницької області. Зустрів Сергія Борзова голова суду Антон Бойко. Керівник регіону привітав працівників суду з професійним святом, побажавши служителям закону мудрості та зваженості у прийнятті рішень.