Шановні українці!


Сьогодні вся Україна вшановує пам’ять жертв політичних репресій: до меморіальних комплексів і пам’ятників у багатьох населених пунктах держави наші співвітчизники несуть квіти. Ми схиляємо голови, віддаючи шану тим, хто загинув чи постраждав від тоталітарного режиму за свою свободу, національність, віру, політичні переконання та громадянську позицію. Повний масштаб кількості жертв репресій і переслідувань у часи СРСР є по-моторошному величезний.
Ми уважно вивчаємо ці драматичні сторінки історії нашої країни і долучаємо до цього наступні покоління, щоб вони усвідомлювали, якою важкою ціною нам далася свобода і незалежність, право жити у демократичній та європейській країні.
Буквально кілька днів тому – 18 травня – ми вшановували пам’ять жертв депортації 1944 року з Криму, коли сталінський режим депортував із Батьківщини близько 200 тис. осіб кримськотатарської національності, а також інших корінних мешканців півострова. На наших очах в окупованому Криму розгортається новий маховик політичних репресій проти громадян України: зазнають переслідування українські та кримськотатарські активісти, забороняються мирні зібрання, людей викрадають на вулицях, переслідують за етно-конфесійними та мовно-культурними ознаками, кидають за грати за сфабрикованими звинуваченнями. У казематах Росії та Криму за «липовими» справами перебувають понад 30 громадян України, однак ці списки навряд чи є повними.
Уряд України та правозахисні організації нашої держави та світу докладають чимало зусиль, щоб визволити українських в’язнів сумління, але російський режим щоразу вигадує бюрократичні нісенітниці та встановлює перешкоди для правового та дипломатичного розв’язання цієї проблеми.
Переконаний, що ми повинні вселяти надію, оптимізм і підтримку в душі і серця наших співвітчизників – в’язнів сумління, які, перебуваючи в російських в’язницях і таборах, у нелюдських умовах щодня борються за нашу свободу та демократичну країну. Вся Україна схиляє голову перед їх мужністю та знає героїв поіменно. І настане той день, коли всі вони повернуться на Батьківщину. Повернуться переможцями.

З повагою

Прем’єр-міністр України Володимир ГРОЙСМАН