Голова Верховної Ради України А.Парубій, вітаючи учасників панельної дискусії високого рівня «Законотворчий процес та європейська інтеграція в контексті парламентської реформи», яка відбувається у Верховній Раді України у понеділок, висловив вдячність партнерам з Європейського Парламенту, Венеціанської Комісії, Ради Європи та з програми USAID РАДА за постійну підтримку нашої внутрішньої реформи. «Для нас ця підтримка дуже важлива, вона додає нам сили у непростій роботі, ми отримуємо неоціненний досвід роботи інших Парламентів. Це полегшує нам пошук відповідей на виклики, які ставить перед нами реформа Парламенту», - сказав А.Парубій.
«Панельна дискусія високого рівня є яскравим свідченням об’єднання зусиль багатьох сил, які бажають вдосконалити найвищий законодавчий орган України. Це і народні депутати України, що в режимі робочої групи опрацьовують питання реалізації дорожньої карти реформи, це Апарат Верховної Ради і наші постійні партнери, які готують інформаційні та експертні матеріали та допомагають нам у підготовці міжнародних дискусій», - зазначив Голова Парламенту.

Він нагадав, що у режимі дискусійного майданчика “Діалоги Жана Моне”, організованого за підтримки Європейського Парламенту і місії Пета Кокса, відбувається пошук «політичного консенсусу між представниками фракцій українського Парламенту стосовно модернізації регламенту».
За словами Голови Верховної Ради, сьогоднішня дискусія - один із етапів знаходження порозуміння щодо втілення рекомендацій, розроблених Місією Пета Кокса. «Нагадаю, Верховна Рада України прийняла Постанову «Про заходи з реалізації рекомендацій щодо внутрішньої реформи та підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України». Першим пунктом цієї Постанови є необхідність схвалення цілісної концепції законодавчого процесу», - сказав А.Парубій, додавши, що «це одна із ключових рекомендацій».
Він наголосив на необхідності виробити і схвалити цілісну ефективну модель формування законопроектів «з урахуванням потреб країни та відповідальності перед виборцями». А.Парубій зазначив, що «така традиція вже входить в роботу Верховної Ради України, зокрема як рекомендація «Білої книги» -обговорення законопроекту до того, як він буде поданий до Парламенту». За словами Голови Парламенту, така практика була застосована ще восени, коли Уряд презентував концепцію і ідею проекту Державного бюджету, коли усі етапи, усі норми його обговорювалися в першому і другому читанні, так само Уряд презентував концепцію і філософію проекту пенсійної реформи. «Ця презентація викликала немалу дискусію в залі, тим не менше, - так і має починатися законотворчий процес», - сказав А.Парубій, - «спочатку презентація, потім обговорення у фракціях і Комітетах, а потім - остаточний документ буде у першому і у другому читанні подано до сесійної зали».

Голова Верховної Ради підкреслив, що «одна із головних цілей реформи Верховної Ради України - сформувати законотворчий процес, який би передбачав активне включення громадянського суспільства, зацікавлених представників професійної спільноти та бізнесу». «Також ми бачимо потребу посилення комунікації між трьома суб’єктами права законодавчої ініціативи: Верховною Радою України, Президентом та Кабінетом Міністрів ще на етапі формування проекту закону, щоб до сесійної зали проходив документ, за яким попередньо досягнуто широкий політичний консенсус, та який враховує можливі ресурси та передбачає наслідки його втілення», - додав він та не виключив необхідності певної регламентації законодавчої ініціативи.
Голова Парламенту звернув увагу на те, що важливим кроком, передбаченим на шляху реформування, є посилення ролі комітетів. «Для нас важливо, щоб комітет був базовим майданчиком, який забезпечує формування ефективного законодавства, напрацювання рішень, а також мав важелі контролювати його втілення. Була введена ідея, аби Комітети готували блоки тематичних питань, і тепер ми працюємо тематичними блоками, які обговорюються з Урядом, відбувається професійна дискусія і прийняття рішень», - сказав він, додавши, що «робота планується ще й на зборах Голів Комітетів, що дозволяє здійснювати довготривале і системне планування розгляду законопроектів».

А.Парубій проанонсував, що «на цьому тижні розглядатиметься законопроект про комітети, яким передбачається співвіднесення сфер відання комітетів і міністерств, пропонується запровадження правила, згідно з яким, у Парламенті нового скликання буде не більше 20 комітетів». «По цьому законопроекту був знайдений консенсус, бо усі зійшлися на тому, що такий формат може бути підтриманий усіма фракціями Парламенту. Є розуміння того, що ми повинні зміцнити роль і статус парламентських комітетів», - сказав він.
Голова Парламенту назвав позитивним те, що тепер є можливість он-лайн обговорення законопроектів: «це важливий крок для наближення законодавчого процесу до експертного середовища, до громадянського суспільства, до посилення співпраці між усіма ініціаторами законодавчого процесу».

«Загальним підсумком реформ є приведення державної моделі управління до моделей стійких демократичних країн світу. Головний результат успішної реформи - сприяти реальному народовладдю», - сказав він.
У контексті здобуття Україною безвізового режиму з Європейським Союзом Голова Верховної Ради України наголосив, що «це не лише свобода пересування для наших громадян у країнах Європи. Це символ успіху нашої Євро-Атлантичної інтеграції».
Він підкреслив, що «Україна стоїть у кроці від визначального моменту остаточної ратифікації Угоди про Асоціацію». «Це не просто питання щодо пересування товарів або перетинання кордону - це стратегічний напрямок розвитку нашої держави!» - наголосив Голова Верховної Ради.

А.Парубій висловив вдячність усім партнерам за допомогу, поради, співпрацю і запевнив у чіткій налаштованості нашої країни на здійснення реформ.
Голова Парламенту наголосив, що «європейська інтеграція для України - це наш світоглядний напрямок».
Він побажав успіхів учасникам дискусії, серед яких були Пан Пет Кокс, Посол ЄС в Україні Хьюг Мінгареллі, експерт Венеціанської комісії пані Ганна Сухоцька, Координатор системи ООН в Україні, Постійний представник ПРООН Ніл Вокер, Віце-прем’єр-міністр України Іванна Климпуш-Цинцадзе, директор місії USAID Сезан Фріц, народні депутати України, експерти.