Запропонований Урядом проект пенсійної реформи, представлений громадськості 17 травня, - цекрасиве і нетривіальне рішення, прораховане і спрямоване на відновлення соціальної справедливості тазбереження пенсійної системи України як такої. Про це сказали представники експертного середовища під час зустрічі із Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом. Зустріч у форматі конструктивної дискусії відбулася з ініціативи Глави Уряду.    

Володимир Гройсман представив ключові аспекти майбутньої реформи, серед яких - осучаснення пенсій, запровадження нової формули розрахунку виплат на основі єдиного показника середньої заробітної плати, запровадження гнучкого коридору пенсійного віку та страхового стажу, що дозволить зменшити тіньову зайнятість  населення, можливість «доплати» за стаж, зняття  з 2018 року дострокового виходу на пенсії для освітян, лікарів, працівників соціальної сфери, а також збільшення ставки ЄСВ (на 15 та 7%) для шкідливих та важких виробництв, де пільговий вихід на пенсію для працівників буде збережено. 

Глава Уряду наголосив, що ухвалення урядового рішення в Парламенті дозволить вже в жовтні поточного року підвищити пенсії 5,62 млн пенсіонерів, у середньостроковій перспективі - досягти бездефіцитності бюджету Пенсійного фонду і запровадити з 2019 року накопичувальні програми для робітників окремих професій, наприклад, шахтарів.

Крім того, Уряд пропонує скасувати оподаткування пенсій працюючим пенсіонерам, збільшити соціальні стандарті також з 1 жовтня поточного року, а не з 1 грудня, як планувалося раніше, і ввести щорічну і автоматичну індексацію пенсій відповідно до показників інфляції та середньої заробітної плати.

Прем’єр-міністр підкреслив, що запропоновані рішення потребують 12 млрд грн, і ці кошти будуть забезпечені за рахунок збільшення надходжень до Пенсійного фонду після підвищення удвічі мінімальної заробітної плати. В 2018 році урядові зміни потребуватимуть вже 30 млрд грн. Ці ресурси будуть забезпечені за рахунок подальшого росту доходів бюджету Пенсійного фонду, детінізації економіки та підвищення платіжної дисципліни в частині уплати єдиного соцвнеску, запевнив Глава Уряду.

Він нагадав, що проект реформи вже надіслано до Національної ради реформ при Президентові України, і висловив сподівання, що пропозиції Уряду знайдуть підтримку в Нацраді, а згодом і в Парламенті України, де вони також обговорюватимуться.   

"Ми предметно займалися питанням по пенсійним змінам. Вважаємо, що ми знайшли той формат, який може дозволити нам вирішити низку проблем у сфері пенсійної системи і рухатися далі, продовжувати реформу пенсійної системи, - наголосив Володимир Гройсман. - Я би дуже хотів, щоби ця реформа почала впроваджуватися. Для цього нам потрібна підтримка українського Парламенту, експертного середовища".

Зі свого боку експерти позитивно оцінили урядові новації. Зокрема, виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський назвав її "нетривіальним для України рішенням".

"Хочу висловити дуже позитивні емоції щодо цієї реформи. Я би її назвав словом "красиво". На мійпогляд, з тих економічних реформ, що я бачив в Україні, це одне з найкрасивіших, нетривіальних рішень, особливо, що стосується підходу до підвищення справедливості через підвищення вимог до стажу", - наголосив експерт.